date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time8.02.2021

5 міфів про здорове харчування, у які ми вірили

5 міфів про здорове харчування, у які ми вірили

Топ-5 міфів про здорове харчування, у які ми вірили. А ще — страшенно переживали через їх недотримання.

Сіль

Біла смерть – кричать дієтологи і переконують у шкоді солі для здоров’я та фігури. Мовляв, сіль затримує воду в організмі, заповільнює метаболізм та перешкоджає схудненню. Насправді багато сучасних досліджень спростовують цей міф. Зокрема, результати дослідження про «Вміст солі в їжі. Смертність та ризик для серцево-судинної системи», яке тривало понад 10 років і оцінювало стан здоров’я більше 10 тис. пацієнтів, свідчать, що прямого зв’язку між споживанням солі і скороченням тривалості життя не існує. У разі якщо людина не перевищує звичайну норму (2−3 г солі на день), нічого страшного не станеться, стверджують дослідники. Міф про шкоду солі пов’язаний з її споживанням на рівні 9−10 г на добу, який характерний для жителів сучасних мегаполісів.

Ті, хто готує самостійно і солить «до смаку», нічим не ризикують.

Вони занадто налягають на напівфабрикати і готові продукти, пояснюють вчені. Ті, хто готує самостійно і солить «до смаку», практично нічим не ризикують, стверджують дослідники.

Водночас надто фанатичне сприйняття ідеї про шкоду солі може загрожувати ледь не більшими наслідками, ніж її надмірне споживання. Так, велике дослідження, проведене під патронатом Всесвітньої організації охорони здоров’я 2014 року, засвідчило, що, відмовившись від вживання солі, можна завдати серйозної шкоди імунній і серцево-судинній системі.

«Що може бути гірше солі? Тільки цукор!»

Викликає звикання, узалежнення, головна причина всіх ожирінь, швидкий вуглевод, не сприяє тамуванню голоду – всі ці властивості цукру викликають масову істерію серед прихильників здорового харчування, а у тих, хто прагне схуднути – далебі втрату свідомості.

Однак деякі нещодавні дослідження свідчать, що не все так погано. У невеликих дозах цукор не справляє негативний вплив на організм здорової людини, котра не нехтує фізичною активністю, стверджують дослідники.

Ну і звісно, зуби. Їх треба чистити, щоб уникнути карієсу, для якого цукор — все одно, що бензин для багаття.

Відмовлятися від цукру не варто. Але варто обмежити його споживання на рівні 50 г на день. І це з урахуванням всіх продуктів харчування, які людина вживає протягом дня — зокрема хліб, соуси, фрукти.

Сніданок з’їси сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогу.

Якщо ви досі впевнені, що сніданок – основний прийом їжі, і він повинен бути доволі ситним, вітаю: таке переконання – ще одне дієтологічне упередження.

Науковці Західного центру досліджень харчовування людини (США) встановили, що ті, хто починає їсти пізніше протягом дня, мають кращі показники метаболізму, а їхній організм краще переробляє жири. На практиці це веде до спрощення завдання отримати «суху» м’язову масу, про яку так мріють багато фанатів фітнесу та бодібілдингу.

Також у роботі йдеться: пропущений сніданок у деяких випадках виконує роль «міні-поста» для організму, допомагаючи очиститися від наслідків ситної вечері.

Тож якщо одразу після пробудження ви не відчуваєте сигналів голоду, не варто їсти через силу. Слухайте свій організм – їжа на голодний шлунок смакує удвічі краще.

Знежирені молочні продукти

Менше калорій, більше користі – під таким гаслом дієтологічна та харчова промисловість переконує покупця купувати сметану, сир, молоко з низьким чи навіть нульовим рівнем жирності.

Жир – природний підсилювач смаку (як і цукор). Саме він надає молочним продуктам смак, насиченість. Його ж відсутність робить продукт прісним. Коли виробники зменшують відсоток жиру, в рецептуру нерідко додають солод, який, у свою чергу, є вуглеводом нарівні з цукром. У результаті виходить, що калорійність, наприклад, «нульового» йогурту така ж, як і у три-п’ятивідсоткового.

Згідно даних дослідження, опублікованого в журналі «Neurology», щоденне вживання знежирених молочних продуктів підвищує ризик розвитку хвороби Паркінсона. Вчені проаналізували дані, які збирали упродовж 25 років у рамках дослідження «Nurses’ Health Study» и «Health Professionals’ Follow-up Study».

Кальцій, що міститься в молоці, добре засвоюється з лактозою і жирними кислотами, звідси важливий висновок – молочні продукти не повинні бути знежиреними. Інакше кальцій просто не засвоїться і користі з такого продукту буде мало.

Тому вибирайте молочні продукти обов’язково з вмістом молочного жиру – при дотриманні дієти середньої жирності, при здоровому харчуванні – продукти високої жирності.

8 склянок – і не менше!

Універсальної кількості води, яку повинен випивати кожен із нас щодня, не існує. Не обов’язково дотримуватися певних мірок, просто пийте, щойно відчуваєте, що спраглі. Харчування — справа індивідуальна. Інколи організму потрібно більше, інколи менше середньої норми води.

В основі цієї рекомендації лежить один такий принцип: достатня кількість води в організмі буцімто працює як своєрідний зволожувач шкіри, що діє зсередини. Цей факт здається таким очевидним, що важко повірити, як мало було наукових досліджень на цю тему.

Але проблема в тому, що вода, на відміну від медичних та косметичних препаратів, не є запатентованим продуктом, а тому досить важко знайти охочих профінансувати такі дослідження.

А відтак, питання про те, скільки ж води ми насправді повинні випивати щодня, залишається без відповіді. Втім, оскільки ця норма залежить від клімату і вашої фізичної активності, керуйтеся чудовим інструментом, яким обладнаний наш організм, – спрагою. Також варто пам’ятати, що організм отримує воду з будь-яких рідин, фруктів та овочів.

Дивись.info

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: