date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time15.06.2021

Через ці 5 причин ви погано почуваєтесь вранці

Через ці 5 причин ви погано почуваєтесь вранці

Їжа і наше самопочуття пов’язані між собою. Розповідаємо, які помилки у харчуванні призводять до занепаду сил вранці, інформує Ukr.Media.

Напевно ви помічали, що у одні дні ви прокидаєтеся без особливих зусиль, а у інші підйом з ліжка перетворюється на квест. І, напевно, не розуміли, чому так відбувається, якщо спите ви стандартні 7-8 годин. Не кажучи вже про те, що, як і будь-яка людина, прокидаєтеся ви то у гарному настрої, то злими і агресивними. Справа тут зовсім не у нозі, з якої ви встаєте. Ми вирішили розібратися, чому ми з самого ранку відчуваємо занепад сил.

Одним з основних факторів, що впливають на наше самопочуття, є їжа. Ми — те, що ми їмо, це факт. Їжа дає нам енергію для життя. Щоб отримувати правильну енергію, треба добре харчуватися і отримувати усі необхідні вітаміни та мікроелементи.

Перейдемо до практики. Ось топ-5 помилок, які ви точно робили:

Замість сніданку випиваєте чашку кави

Звичайно, ми не завжди прокидаємося з почуттям голоду. Це абсолютно нормально. Можливо, у вас була щільна вечеря. Можливо, ви ніколи не голодні вранці. Або ж ви проспали, і у вас немає часу на приймання їжі. Так чи інакше, снідаючи чашкою кави, ви з самого ранку не заряджаєте свій організм енергією на день вперед. Так, когось кава бадьорить, але ефект тримається недовго.

Складаєте раціон на день, відштовхуючись від підрахунку калорій

Такий підхід має сенс тільки у разі, якщо ви усвідомлюєте, які продукти несуть користь організму, а які завдають шкоди. Припустимо, на 1500 ккал на день можна 3 рази повноцінно поїсти якісні корисні страви і навіть залишити місце для перекусу або десерту. Наприклад, на сніданок — каша з кускусу з гарбузом, на обід — паста з куркою, шпинатом і пармезаном, на вечерю — яловичина з соусом з волоських горіхів і запечені овочі. А можна з’їсти пачку чипсів і бургер, запивши це усе колою. Різниця очевидна: у першому випадку організм насичується корисними речовинами, у другому — жирами і барвниками.

Ви мучите себе правильним харчуванням

Крім того, що їжа повинна бути корисною, вона повинна бути смачною! Якщо ви пошукаєте у інтернеті рецепти для правильного харчування, то насамперед побачите прісну курячу грудку з вареною гречкою, а у якості перекусу вам запропонують яблука з кефіром. Звичайно, користь цих продуктів незаперечна. Але наскільки довго ви протримаєтеся, змушуючи себе їсти несмачні страви? Їжа змушує організм виробляти гормони щастя, які відіграють важливу роль у самопочутті. Подумайте, як ви будете почуватися вранці, знаючи, що на вас чекає черговий прісний сніданок.

Ви приймаєте їжу перед сном

Ми не рекомендуємо дотримуватися правила “не їсти після 18:00”, проте у ньому є частка правди, якщо розібратися. Фахівці радять не їсти протягом 3-4 годин до сну. Це пов’язано з тим, що вночі організм не зможе відпочити за наявності повного шлунку. Якщо ви їсте на ніч, то ваша травна система буде усю ніч працювати, перетравлюючи їжу. Здавалося б, що заважає вам спати? Правильно, вам нічого не завадить. Але на ранок ви будете відчувати втому, тому що організм не відпочив.

Елементарно, але ви не п’єте воду!

Не варто вдаватися у подробиці про користь води. Просто скажемо, що є кілька правил вживання води. По-перше, кількість. Середньостатистичній людині необхідно випивати 1,5 л на день. Якщо ви хочете порахувати точну кількість, то пропонуємо вам формулу: 31 мл води на кожен кілограмів ваги для жінок і 35 мл для чоловіків.

По-друге, час. Пити воду треба рівномірно протягом дня. Якщо ви схильні до набряків, то ввечері трохи менше, ніж вранці і вдень. А першу склянку обов’язково потрібно випивати одразу після пробудження — так ви розбудите організм і запустите усі процеси у ньому. По-третє, враховується тільки вода. Чай, кава, соки та інші напої не належать до денної норми споживання води, тому не замінюйте воду на інші рідини.

Якщо вам складно почати повноцінно харчуватися, спробуйте додавати у свій раціон корисні продукти поступово протягом 21 дня. У середньому звички у людини виробляються саме за три тижні. Дбайте про себе і своє здоров’я!

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: