date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time28.01.2023

Чим корисний салат, та з якими продуктами його найкраще поєднувати

Чим корисний салат, та з якими продуктами його найкраще поєднувати

Свіже, зелене, хрустке листя салатів дуже корисне – у ньому багато вітамінів і мінералів. Листя містить вітаміни (B1, В6, В12, Е, С, РР, Р, К, провітамін А), а також безліч мінеральних солей заліза, калію, кальцію, магнію, фосфору та органічних кислот, цукру, легкозасвоювані білки, клітковину. 

Існує понад сто видів салатів: листові та качанні, найрізніших форм і розцвічень.

Салат ніколи не їдять сам по собі, тільки в компанії інших овочів, оскільки він не дає відчуття ситості.

Які ж ще бувають види салату, крім звичного для нас латуку?

Айсберг (айс-салат, крижаний салат) – найбільш популярний сорт салату криспхедс, що нагадує білокачанну капусту, салат айсберг має блідо-зелені, іноді білі листочки, дуже соковиті, хрусткі, з дрібнозубчастими краями.

Корисні властивості салату айсберг обумовлюються великою кількістю фолієвої кислоти, що регулює обмін речовин організму людини. Фолієва кислота дуже необхідна для зміцнення нервової системи, вона допомагає при депресіях, стресах, емоційних розладах.

Вивели айс-салат каліфорнійські селекціонери та назвали його спочатку “салат хрусткий”. Сучасна назва з’явилася в 20-х роках минулого століття: заповзятливі фермери, що поставляли «зелену продукцію» у сусідні штати, пересипали качани товченим льодом. Так і прозвали цей салат «крижаним».

Дубовий салат, оакліф. Листя цього салату за своєю формою дуже схоже з листям дуба та має тонкий горіховий присмак. Росте оакліф невеликими пухкими качанами зеленого або червоного кольору. Він дуже чутливий до перепадів температури та категорично відмовляється ночувати в холодильнику, тому готувати його потрібно в день покупки. Особливо смачний дубовий салат з печерицями, копченим лососем, крутонами, часником і авокадо.

Корн. Дрібні, схожі на язички, темно-зелені листочки цього салату ростуть “трояндочкою”. Листя Корну має ніжну текстуру, солодкувато-горіховий присмак і ледве помітну терпкість. Корн гарний з підсмаженими шматочками бекону, крутонами, цибулею, цитрусовими та горіхами. В античності його їли, заправляючи маслиновою олією (яка, дійсно, найкраще підходить для заправлення корну). До речі, у Древній Греції та Римі корн вважався не тільки тонізуючим і ранозагоюючим засобом, але й афродизіаком.

Крес-салат дуже схожий на корн, тіль-ки смак його ще більш пі-кантний. Свіже листя багате мінеральними солями калію, кальцію, фосфору, йоду, заліза, магнію, сірки, міді. Містить аскорбінову кислоту, вітаміни групи B, каротин, тіамін, рутин, рибофлавін, гірчичну ефірну олію. Крес-салат поліпшує травлення, сон, викликає апетит, володіє антимікробною та сечогінною дією, знижує кров’яний тиск, незамінний при захворюваннях дихальних шляхів. Додають не тільки в суміш салатів, але й у різні соуси та супи.

Радикіо походить з Італії. На початку дозрівання він нагадує білокачанну капусту, однак з настанням холодних осінніх ночей листя радикіо офарблюється в пурпурний колір, а в смаку з’являється легка гіркуватість, що додає пікантну нотку будь-якому салатному асорті. Він непогано сполучається з цибулею, часником і чебрецем; його можна тушкувати в невеликій кількості олії або в червоному вині, попередньо нащипавши листя невеликими шматочками або нашаткувавши їх тонкою соломкою.

Ромен. Качанний салат родом з Італії (звідси й одна з назв – «римський») з щільним та великим хрустким листям, яскравим зовні та ніжно-зеленим в середині качана. Ромен, романо вважається найбільш старим з усіх салатів: у країнах Середземномор’я про нього знали ще 5000 років тому! Правда, у ті часи ромен був більше відомий як цілюща рослина – його сік широко використовувася в медицині. 

У наш час він особливо цінується як джерело вітамінів А і С, а також кальцію та заліза. Соковите листя салату ромен має пряний горіховий смак і надає стравам яскраву ноту. Листя салату можна додати в пюре або овочеве соте, тоді його смак зміниться і стане схожим на спаржу. До ромену підходять гострі йогуртові соуси з часником або зеленню. Саме ромен варто використовувати для популярного салату “Цезар”.

Рукола, руккола, рокет, аругула на вигляд нагадує листя кульбаби та редису. Являє собою пряну ароматну траву, маслянисту на дотик, з характерним горчично-горіхово-перцевим смаком. Чим доросліша, а значить, більша, рослина, тим більш яскраво виражений її аромат. Цей салат багатий мінеральними речовинами, у ньому багато йоду і вітаміну С.

Рукола ідеально доповнює інші зелені салати, а її ні з чим не зрівнянний гостро-пряний смак найкраще підкреслюють оцет і пармезан. Нерідко руколу кладуть і в популярну приправу песто. Салат з руколою не можна зберігати, варто з’їсти його відразу, тому що з часом листя перетвориться на кашку. Велике листя руколи прийнято рвати руками, оскільки при різанні ножем на листях залишається характерний слід іржавого кольору, досить неапетитний на вигляд.

Цикорій – салат зі специфічним гіркувато-терпким відтінком. У прожилках його листя міститься гірка речовина «інтибін», що стимулює травлення. В XVI столітті цикорій почали використовувати як замінник кави (і сьогодні такий напій знаходить своїх шанувальників). Більшість видів цикорію можна їсти сирими або додавати в салат. Піддають його й тепловій обробці – тушкують (у білому вині, бульйоні, маслиновій олії), парять або запікають.

Ендивій і його різновиди ескаріаль і фризе – кучеряві салати. Поки вони ростуть, їхнє листя зв’язують, щоб серцевина залишалася жовтою та ніжною (а ендивій взагалі вирощують у темряві, щоб у ньому вироблялася речовина інтибін, що надає йому гіркий присмак). Ці салати «дружать» з цибулею, часником, чебрецем, а також один з одним. Їх їдять сирими або тушкованими, а подають зазвичай з креветками, рибою, цитрусовими та сиром. Ендивій багатий вітамінами та мінералами. У його склад входять сірчанокислі, азотокислі, солянокислі та аскорбінові кислоти, солі калію, каротин.

Качанний маслянистий салат (масляний салат, Buttercrunch, Butterhead) – ясно-зелений салат з досить щіль-ним качаном. Листя дуже ніжне, злегка маслянисте, округле, злегка стисле.

Масляниста поверхня цих сортів обумовлена, як правило, підвищеним вмістом вітаміну Е (токоферолу). Купуючи масляний салат, вибирайте качан важкий для свого розміру, без потемнінь на листях (вони погіршують смак).

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: