date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time17.03.2020

Штрафи за порушення карантину страшніші за коронавірус: у Раді прийняли новий закон

Штрафи за порушення карантину страшніші за коронавірус: у Раді прийняли новий закон

Вранці вівторка 17 березня відбулося екстрене позачергове засідання Верховної Ради України. Депутати прийняли закон про заходи для запобігання смертоносної інфекції COVID-19, також відомої як коронавірус. Згідно з новим законом, якщо кожен українець буде помічений в порушенні карантинних правил, йому доведеться заплатити штраф від 17 000 гривень. 

344 члена парламенту підтримали законопроект про боротьбу з коронавірусом. У ньому йшлося про дистанційну роботу громадян України (удаленке), відповідальності за порушення прийнятих на державному рівні заходів безпеки, а також ряд змін щодо закупівель лікарських засобів. 

З 17 березня за порушникам протиепідемічних заходів буде гроить штраф від 17 до 34 тис. гривень. Посадові особи, які не послухає закону, “потраплять” на суму від 34 000 до 170 000 гривень. 

Так, законопроект про боротьбу з коронавірусом підтримали 344 нардепа. Документ включає в себе пункти стосовно дистанційної роботи українців на час карантину, відповідальності за порушення протиепідемічних заходів, а також ряд змін з приводу закупівель ліків.

Порушення санітарних норм і правил щодо запобігання інфекційних захворювань спричинить штрафи в розмірі 17 000 – 51 000 грн або арешт на строк до 6 місяців/ обмеження волі на строк до 3 років/ позбавлення волі на строк до 3 років. У разі, якщо порушення санітарних норм і правил спричинять за собою смерть людини або тяжкі наслідки, то винний може отримати від 5 до 8 років в’язниці. 

Також закон надає українцям право в умовах карантину працювати дистанційно або отримати відпустку. Медперсонал та інші працівники, які займаються ліквідацією епідемії коронавіруса, згідно із законом, повинні отримати надбавки.

Документ передбачає оперативну закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для ліквідації та недопущення епідемії коронавіруса, через переговорну процедуру, скорочену до одного дня.

На період встановлення карантину та 30 днів з дня його скасування забороняється припинення/призупинення надання українцям житлово-комунальних послуг у разі їх несплати (у тому числі в неповному розмірі) та примусове виселення з житла. Діяти норми протягом трьох місяців після опублікування закону.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: