date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time15.06.2021

Топ-10 ознак, які вказують на те, що ви зловживаєте вуглеводами

Топ-10 ознак, які вказують на те, що ви зловживаєте вуглеводами

Іноді причина поганого самопочуття, головного болю або втоми прихована у банальній звичці їсти багато хліба і солодкого. Просто ваш організм не може впоратися з такою кількістю вуглеводів!

Але перш ніж звинувачувати вуглеводи у всіх проблемах, нагадаємо, що вони є основною їжею і містяться у величезній кількості продуктів. Просто важливо розуміти різницю між простими вуглеводами (цукор) і складними (білий хліб), інформує Ukr.Media.

Категорія складних вуглеводів може бути також розділена на дві підгрупи: рафіновані і нерафіновані. Різницю між ними розуміти дуже важливо, тому що це допоможе вибудовувати здорові звички харчування у майбутньому. З одного боку, існують нерафіновані вуглеводи: фрукти, сирі овочі і цільні зерна. Усі ці продукти належать до категорії здорового харчування.

А з іншого, є вуглеводи рафіновані: білий хліб, багато бакалійних продуктів, крупи, рис, макарони, готові пластівці на сніданок і солодощі, які ми зазвичай купуємо “до чаю”. Зазвичай, вони не містять поживних речовин і з цієї причини їх можна вважати “порожніми” калоріями, які мають високий глікемічний індекс, призводять до швидких стрибків цукру у крові і рівня інсуліну. Саме вони можуть стати причиною безлічі нездужань: головного болю, стомлюваності, сонливості, запаморочення і навіть забудькуватості.

Підвищений холестерин

Вас турбує підвищений рівень холестерину? Це часто пов’язано з великою кількістю швидких вуглеводів у харчуванні, які не вимагають великих енергетичних витрат на перетравлення і легко всмоктуються.

Швидка стомлюваність

Вам не вистачає сил на цілий день, після обіду ви починаєте відчувати втому, хочеться спати, а до вечора зовсім немає сил. Вуглеводи можуть викликати втому. Вони дають швидкий приплив енергії, а потім через невеликий проміжок часу настає такий самий швидкий спад.

Неуважність

Зачекайте, про що ми щойно говорили? Така забудькуватість може виникати одразу після їжі і говорить саме про те, що ви щойно з’їли забагато вуглеводів. Скоротіть кількість швидких вуглеводів, і голова стане ясною.

Коливання настрою

Коливання рівня цукру у крові можуть зіпсувати ваш настрій. Після ситного обіду настрій миттєво підвищується, а потім на зміну приходять пригніченість і смуток. Знову можна звинувачувати швидкі вуглеводи. І проблему у цьому випадку вирішити не складно: просто замініть хліб, макарони і булочки на фрукти, овочі та горіхи.

Переїдання

Надмірне вживання вуглеводів з високим глікемічним індексом може призвести до переїдання і, як наслідок, до збільшення ваги. Вони засвоюються занадто швидко, і через кілька годин вам знову хочеться їсти. До таких продуктів належать білий хліб, пластівці для сніданків, всілякі пончики, булочки, а також так звані “закуски до пива” (палички, крекери і т. д.).

Тяга до солодкого

Залежність від солодкого виникає тому, що цукор дійсно підвищує настрій, стимулюючи у мозку вироблення необхідних для цього речовин. Якщо колись відчували непереборне бажання з’їсти цілу банку згущеного молока, відерце морозива або плитку шоколаду, ви знаєте, про що йде мова. Цукрова залежність може досить швидко увійти у звичку. Якщо вона вже у вас є, спробуйте відмовитися від цукру на 3-5 днів. Протягом цього часу організм забуде про шкідливу залежність і не буде настільки наполегливо вимагати солодкого.

Головний біль

Якщо вас постійно турбує головний біль, можливо, допоможе корегування харчування. Коли ви їсте забагато солодкого, організм починає віддавати сигнали у мозок про підвищений вміст глюкози у крові і порушення балансу. Велика кількість цукру призводить до “згущення” крові, викликаючи спазми дрібних судин мозку, а підшлункова залоза починає працювати в аварійному режимі, намагаючись швидше вивести зайвий цукор. У результаті з’являється головний біль.

Запаморочення

А також відчуття слабкості у ногах іноді пов’язане з вживанням рафінованих вуглеводів. Подібний ефект може бути пов’язаний з тим, що інсулін або інші хімічні речовини, які виділяються у відповідь на вживання вуглеводів, призводять до аномального розширення кровоносних судин органів черевної порожнини. Такий стан називається постпрандіальною гіпотензією.

Кольки і біль у животі

Біль у нижній частині живота теж може бути викликаний споживанням складних вуглеводів, таких як бобові або зернові. Якщо помічаєте зв’язок між вживанням цих продуктів у їжу і болем у животі, передивіться свою дієту.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: