date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time18.05.2021

В Україні скоротять комісії за безготівкові операції

В Україні скоротять комісії за безготівкові операції

Нацбанк підписав меморандум з Visa і Mastercard, а також озвучив нові ставки. Раніше регулювати розмір комісій хотіли законодавчо.

В Україні ринковим шляхом поступово знизять комісії інтерчейндж. Відповідний меморандум підписав Нацбанк з платіжними системами Visa і Mastercard у вівторок, 18 травня. Раніше регулювати розмір комісій хотіли законодавчо, через що банки погрожували відключити Apple Pay і Google Pay в Україні.

Відзначається, що до меморандуму можуть приєднатися будь-які інші платіжні системи та учасники ринку. За словами заступника голови НБУ Олексія Шабана, сторони досягли компромісу і будуть поетапно знижувати граничний розмір ставок внутрішньодержавних банківських комісій. Тепер Visa і Mastercard звернулися за дозволом Антимонопольного комітету (АМКУ) на узгоджені дії. Після отримання дозволу вони почнуть поступове зниження граничних розмірів ставок комісії: 

  • з 1 липня 2021 року – не більше 1,2%;
  • з 1 липня 2022 – не більше 1%;
  • з 1 липня 2023 – не більше 0,9%.

“Рішення сприятиме зниженню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів користувачів платіжних карток, а також розвитку конкуренції та розширенню можливостей для появи на платіжному ринку нових інструментів безготівкових розрахунків”, – додав Шабан.

Нагадаємо, що раніше в Нацбанку назвали терміни виконання вимог МВФ. Після виконання попередніх зобов’язань, питання України вийде на Раду директорів МВФ, пояснив Юрій Гелетій. Також повідомлялося, що резерви України зросли на мільярд доларів. Золотовалютні резерви зросли в квітні завдяки розміщенню Україною єврооблігацій на 1,25 млрд доларів. 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: