date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time11.08.2020

Заготовляємо зелень на зиму

Заготовляємо зелень на зиму

Будь-якій страві зелень додає не лише смаку та аромату, а й апетитного вигляду.

А взимку жменька сушеного кропу, свіжозамороженої петрушки або засоленого базиліку додасть страві смаку та аромату літа.

Перед заготовлюванням зелень необхідно вимити і просушити. Однак із сушкою не затягуйте – рослини можуть просто зів’янути. Краще добре струсіть воду і розкладіть гілочки на рушничку або серветці не більш як на годинку.

Заморожування зелені

Заморожувати зелень можна пучками, в подрібненому вигляді, в кубиках льоду або олії.

Зелень пучками: чисту і суху зелень покласти в пакет або контейнер і заморозити. При використанні заморожені гілочки доведеться порізати або поламати, доки вони повністю не розмерзнуться.

Подрібнена зелень: промиту та просушену зелень нашаткувати, скласти в маленькі пакетики по жменьці на кілька порцій і заморозити. Взимку можна додавати в супи та салати.

У кубиках льоду: вимити зелень, посушити, нарізати, помістити у форми для льоду, залити водою і заморозити. Використовувати в гарячих стравах.

В олійних кубиках: промиту і висушену зелень порізати або порвати на листочки, покласти в формочки для льоду, залити оливковою олією і помістити в морозильну камеру. Чудовий ароматний додаток у зимову пору до соусів.

Сушіння зелені

Для початку зелень, як уже згадувалося вище, потрібно вимити й просушити. Потім розкласти тонким шаром на плоскій посудині і винести в тепле та добре провітрюване приміщення. Час від часу ворушіть гілочки, щоб просушувалися рівномірно.

Якщо ж маєте електросушку, просто розкладіть зелень на лотки і оберіть найнижчу температуру сушіння. Так само можна сушити і подрібнену зелень. Перед використанням сухі листочки просто розітріть пальцями і додайте у страву.

Засолювання зелені

Наші бабусі, не маючи колись ні морозильних камер, ні електосушок, переважно зелень солили. Для цього свіжу молоду зелень слід вимити, просушити, порізати не дуже дрібно і змішати з чистою сухою сіллю в співвідношенні 4:1 (250 г солі на 1 кг зелені). Укласти в скляні банки, керамічну або дерев’яну тару, заповнюючи ємності доверху і втрамбовуючи до появи соку. Чим щільніше заповнені банки, тим краще і довше зберігатиметься заготовлена зелень. Наповнені банки залишити на дві доби при кімнатній температурі, а далі зберігати в холоді.

Які трави сушити, які заморожувати чи солити – геть не принципово. Все це справа тільки ваших смакових уподобань. Адже у зелені, заготовленої різними способами, і смак виходить абсолютно різний. Єдине, що можна порекомендувати: морозити – кріп, петрушку і кінзу, сушити – кріп, селер

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: