date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time25.08.2020

1 вересня у дитячих садках: як вони працюватимуть під час карантину

1 вересня у дитячих садках: як вони працюватимуть під час карантину

Багато дитячих садків уже відновили свою роботу. Однак чи всі діти можуть їх відвідувати? Давайте дізнаємося: чому можуть закривати дитячі садки? Що батьки повинні робити? І як профілактувати поширення коронавируса? Читайте докладніше про можливе закриття та правила роботи дитсадків в умовах пандемії.

Як працюють дитячі садки на карантині?

У серпні 2020-го карантинні заходи все ще мають місце. На даному етапі до кінця серпня цього року діє адаптивний карантин. Документ, затверджений кабінетом міністрів, свідчить про те, що відповідно до рівня епідемситуації усі регіони країни розділені на червону, помаранчеву, жовту та зелену зони.

Належність того чи іншого населеного пункту до певного сектору визначається рівнем небезпеки захворюваності на коронавірус. Залежно від того, яка це зона, встановлені свої додаткові правила.

Навесні багато батьків задавалися питанням: коли ж відкриють дитячі сади? І чи будуть діяти обмеження у регіонах із підвищеною захворюваністю на COVID-19? Відкриття дитячих садків в Україні відбулося 25 травня 2020 року. Щоправда, пускають туди не всіх.

Для безпеки дітей важливо дотримуватися протиепідемічних правил. У зв’язку із цим для роботи дитячі садки повинні мати запас усіх необхідних дезінфікуючих засобів і засобів захисту.

Однак послаблення карантину зовсім не означає, що ситуація в умовах пандемії залишиться колишньою. Багато дітей уже практично півроку не відвідують дитячі садки навіть після їх відкриття.

Це пов’язано із тим, що в деяких регіонах країни доступ до дошкільних установ мають тільки діти, чиї батьки можуть надати довідку про те, що працюють офіційно. Батьки, що працюють неофіційно, висловлюють невдоволення із цього приводу. Адже їхні діти не можуть потрапити до дитячого садка. І тим, у кого немає, на кого залишити дитину, доводиться нелегко.

Встановлені карантини уже добряче всім набридли. Однак адаптивний період ще триває до 31-го серпня. І ми змушені дотримуватися рекомендацій МОН та МОЗ. Тимчасово закривають в Україні тільки ті дитячі загальноосвітні установи, у яких підвищена небезпека захворюваності.

1 вересня у дитячих садках, фото - Рexels
1 вересня у дитячих садках, фото – Рexels

Не виключено, що дитячий сад, як і школу, закриють у тому регіоні країни, де населений пункт потрапить до червоного сектору карантину. У дитячому садку особливо важливо дотримуватися карантинниих правил. Таке ставлення допоможе убезпечити дітей та вихователів.

Які правила роботи дитячих садків?

Для організації безпечних умов перебування дітей у дитячому садку важливо дотримуватися балансу між розвитком вихованців і дотриманням правил гігієни. Важливо дистанційне перебування малюків у дитячому садку.

Знайомтеся із основними правилами вимог до безпеки роботи дитячих садків під час пандемії коронавірусу:

  • Протягом дня кожен вихователь працює у масці. Діти перебувають в установі без масок.
  • Кожен батько повинен заходити на територію дитячого садка у масці або респіраторі. Але не входити усередину приміщення навчального закладу.
  • Обов’язкове провітрювання приміщень вранці до приходу дітей та протягом дня. Час провітрювання – не менше 15 хвилин.
  • Проводити температурний скринінг для вихованців та співробітників установи дошкільного виховання вранці при відвідуванні та через кожні 4 години перебування у дитсадку. Відповідні записи із вимірювання вносити у журнал.
  • При виявленні температури тіла вище 37,2°C, а також наявності ознак респіраторних захворювань дитину або співробітника дошкільного закладу потрібно ізолювати.
  • Навчання та прийом їжі повинні здійснюватися за принципом дистанціювання дітей у групі. У інший час намагатися надавати пріоритет перебуванню малюків на вулиці.
  • Наявність антисептиків і рідкого мила у туалетах.
  • Часта дезінфекція та вологе прибирання – не рідше, ніж через кожні 2 години.
  • Заборонено використовувати багаторазові м’які рушники.
  • Дітям не можна гратися м’якими іграшками.
  • У приміщеннях дитячого дошкільного закладу мають бути відсутні килими із довгим ворсом.
  • Не можна заходити до приміщення групи у вуличному взутті.
  • Під забороною масові заходи із присутністю глядачів і вихованців інших груп.
  • Білизну тепер перуть частіше.
  • Відсторонення від роботи співробітників віком понад 60 років. І тих, у кого є хронічні захворювання, які пригнічують імунітет.
Діти, фото: Getty Images
Діти, фото: Getty Images

Відповідно до вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України, усі вище перераховані правила повинні дотримуватися в уже працюючих дитячих садках і тих, які незабаром відкриються. Для приватного дитячого садка висуваються такі ж вимоги. Оплата у них різна, а ось карантинні обов’язки у приватному й державному садках однакові.

Яка ступінь зараженості на коронавірус?

Станом на 19 серпня 2020 року в Україні зафіксовано антирекорд за кількістю випадків зараження коронавірусів за добу. Майже 2 тис. хворих за добу – 1 тис. 967 осіб.

Попередній рекорд із захворюваності встановлено за 4 дні до цієї дати, 15-го серпня. Тоді хворих була 1 тис. 847 осіб. Найбільше випадків захворюваності у Львівській області (12 тис. 448 випадків). Багато хворих у Чернівецькій, Рівненській, Івано-Франківській, Закарпатській.

1 вересня у дитячих садках, фото - Рexels
1 вересня у дитячих садках, фото – Рexels

Волинська та Київська практично на одному рівні – 4 тис. 878 випадків і 4 тис. 685 відповідно. Їх трохи випереджає Одеський регіон – 5 тис. 281 випадок. Найменше випадків захворюваності на Полтавщині – 582. Низька ступінь захворюваності на COVID-19 у Кіровоградському регіоні – 748 та Миколаївському – 857.

Для Києва притаманний приріст захворюваності на COVID-19. За добу, 19-го числа, у столиці було виявлено 227 випадків захворюваності. Дитячі садки тут не закриваються, працюють в умовах дотримання карантинних заходів.

Найм’якші карантинні умови спостерігаються у зелених зонах, де найменше хворих. У червоному секторі діють найбільш жорсткі обмеження. Станом на 31 липня у червону зону входили Луцьк і Тернопіль, а також Кіцманський район Чернівецької області. Такі дані оприлюднив на той момент Кабмін.

Як правило, із 1-го вересня до дитячих садків почнуть ходити більше дітей. Для вихователів робоча маска повинна змінюватися через кожні 3рабочіх години. Встановлені правила дають можливість скоротити зростання захворюваності.

1 вересня у дитячих садках, фото - Рexels
1 вересня у дитячих садках, фото – Рexels

Чи потрібна довідка та які аналізи здавати?

Якщо дитина не відвідувала дошкільний заклад, але батьки планують відновити відвідування дитсадка, знадобиться довідка. Незалежно від того, скільки днів вона пропустила, необхідно відвідати дитячого педіатра та взяти довідку про те, що дитина здорова.

Здавати якісь певні аналізи та проходити повне медобстеження не потрібно. Необхідно надати довідку №086-1/о. Її після огляду дитини надає педіатр. До речі, така ж довідка потрібна для відвідування школи всім учням.

Якщо у дитини виявлено ознаки грипу або іншого захворювання (кір, віспа, краснуха тощо) знадобиться лікарняний або домашній режим. Аналізи потрібно буде здати уже в залежності від захворювання. Та відповідних призначень лікаря.

Якщо ж у дитини у дитячому саду виявили ознаки коронавіруса, її необхідно ізолювати у окремому приміщенні. Та надати відповідну медичну допомогу. Продезінфікувати кімнати, де вона перебувала. І у терміновому порядку поінформувати батьків.

Ізолювати потрібно буде і всіх дітей у групі. Провести відповідний лабораторний тест. І якщо виявиться, що COVID-19 не було зафіксовано, діти зможуть повернутися до дитячого садка. У іншому випадку 2 тижні проведуть вдома.

1 вересня у дитячих садках, фото - Рexels
1 вересня у дитячих садках, фото – Рexels

Чи працює чергова група?

У дитячих садках України чергова група не працює. Чи працювати з 1 вересня – поки під питанням. Такої інформації у відкритих джерелах на даний момент немає. Уряд посилається на розгляд ситуації у залежності від зростання захворюваності.

У деяких регіонах країни місця для відвідування дитячого садка обмежені. У групи беруть не всіх дітей, а тільки тих, чиї батьки працюють офіційно. І можуть надати довідку про це.

Ситуація ускладнюється тим, що група може бути сформована кількістю до 15 осіб. У такому разі не кожна дитина зможе до неї потрапити. Малюк зможе відвідувати ту групу, у якій не вистачає дітей.

Батьки висловлюють невдоволення через ситуацію, що склалася, оскільки всім відомо, як важко багатьом дітям звикати до дитячого садка. І перехід до іншої групи буде таким же хворобливим.

Крім цього, проблема у тому, що не всі працюють офіційно. І не можуть надати необхідну довідку. Зважаючи на такий «камень спотикання» багатьом батькам доводиться шукати альтернативи.

Минуло вже майже півроку із тих пір, як ввели карантин. І деякі діти за весь цей період дитячий садок не відвідували зовсім. Тож поки ми не можемо говорити про загальний доступ до сфери дошкільної освіти.

Джерело: “Знай”

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: