date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time26.04.2023

Баня, лазня. Історія та користь

Баня, лазня. Історія та користь

Обмивання свого тіла, очищення його від пилу, бруду і поту -обов’язкова процедура для кожної людини. Робиться все це, як правило, у спеціально-призначених для таких цілей приміщеннях. Сучасні люди вважають за краще ванну і душ, здавна ж подібними речами займалися в лазні. Саме в ній люди не тільки змивали з себе все непотрібне, що ввібрали шкіра і волосся, а й приносили організму неоціненну користь, виганяючи з нього хвороби і недуги.

Бані або лазні відомі ще з часів Стародавньої Греції. Уже в XII-XI століттях до н. е. вони користувалися величезною популярністю у жителів Балканського півострова. Протягом століть їх вважали джерелом здоров’я та довголіття. Процес обмивання у еллінів був не рядовою подією, а цілим ритуалом, після якого людина відчувала не тільки фізичне, а й духовне відродження.

У Римській імперії лазні також займали почесне місце. Тут масову популярність вони придбали в самому кінці I тисячоліття до н. е. з легкої руки Марка Агріппа (63г. до н. е.. – 12г. до н. е..) – видного державного діяча і полководця. Саме з його ініціативи на всій території імперії стали будувати лазні за рахунок держави. Найбільш розкішними і місткими вони були в Римі.

Називалися такі лазні – терми. Це були вчинені у всіх відносинах інженерні споруди. Приховані від сторонніх очей печі подавали гарячу воду  і повітря в порожнині стін і під підлогу. Останній був подвійним, щоб босі ступні миються не обпікались. У підлозі також були зроблені басейни з прохолодною, теплою і дуже теплою водою.

Процедура починалася з прохолодних ванн, потім слід було обмиватися в теплій воді. Натерши тіло цілющими маслами, так як мила втой час не було, римляни занурювалися в третій басейн. Тут, в приємному теплі,вони спеціальними скребками зчищали з шкіри масло разом з брудом.

Масла благотворно впливали на шкіру: зміцнювало її, омолоджувало, усувало дефекти у вигляді вугрів і прищів. Перепади температур сприяли поліпшенню кровообігу і зміцненню судин. Терми прекрасно тонізували організм,робили його більш міцним і стійким до хвороб.

З падіння Римської імперії лазні не канули в небуття. Вони продовжили своє існування у Візантії. Давня Русь перейняла настільки корисний процес обмивання у жителів Константинополя, але, з урахуванням місцевих умов, кілька видозмінила як саму процедуру миття, так і пристрій самих бань.

Російська лазня являла собою дерев’яну хату з двома приміщеннями. Водному люди милися, в іншому парилися. У парильні ж встановлювалася піч з накладеними на неї камінням. Піч топилася, каміння розжарюється. Ця попередня процедура займала за часом кілька годин.

На Русі існувало два види лазень: лазні «по-білому» і лазні«по-чорному». У лазні «по-чорному» труба була відсутня. Дим надходив прямо в парилку і коптив стіни. Після топки баню завжди провітрювали, інакше можна було вчадіти.

У лазні «по-білому» піч з камінням мала витяжку у вигляді труби. Тут не було необхідності провітрювати приміщення після того, як каміння розжарюється, і все було готово до прийому парних процедур.

До наших днів дійшла баня в тому ж вигляді, в якому існувала і в X, ів XI, і в XII століттях. Спочатку лазня протоплюється: піч з каменями топиться близько 4-5 годин. Температура в парильні піднімається, але розподіляється нерівномірно по приміщенню. Тут знаходиться полог, що складається з декількох сходинок або полиць. У процесі паріння,на нижній полиці температура тримається на рівні 40-45 градусів. На самому ж верху (на останній сходинці) температурний режим доходить до 70-80 градусів.

Плеснув водою з ковша на розжарені камені, можна «піддати парку» і трохи підвищити вологість. В ідеалі вона тримається на рівні 20-25%. Весь же процес паріння займає 10-15 хвилин. Перші5-7 хвилин – це зігрівання тіла, яке супроводжується незначним виділення поту.До 10-й хвилині піт виділяється вже рясно. Всі шлаки, що накопичилися в організмі, починають його залишати.

Вийшовши з парної, як правило, обливаються холодною водою. Це благотворно впливає як на судини, так і на шкіру. Освіживши організм таким чином, в парилку заходять вдруге. Тут уже не обійтися без віника, який є обов’язковим атрибутом при банних процедурах. Віники ж бувають з дуба, берези,липи, ялиці. Іноді, в лікувальних цілях, використовують кропиву.

Сильне похльоскування у парній віником по тілу сприяє припливу крові до поверхні шкіри. При цьому помітно поліпшується кровообіг, а запальні процеси, якщо такі є, знімаються. Віник є одним з видів масажу, який, як відомо, людському організму необхідний.

Після невеликого відпочинку зовсім нешкідливо опинитися в парильні і втретє. Правда більше 20 хвилин перебувати в ній не рекомендується, щоб не перевантажувати серце і судини надмірними навантаженнями. Для очищення організму, виведення шлаків 15-ти хвилин цілком достатньо. Якщо ж людина бажає отримати максимальний ефект від банної процедури, то не зайвим буде перед тим як зайти в парильню випити 1-2 ст. ложки соку часнику. Це різко підвищить здатність організму до виділення через піт отруйних і токсичних речовин.

У лазні всі із задоволенням п’ють гарячий чай, теплий настій кореня шипшини або малини. Приносять із собою також квас або пиво. Але ці напоїна багато корисніше лити на розжарені камені, ніж споживати внутрішньо. Пари пива або квасу незамінні при бронхіті та інших захворюваннях дихальної системи. Вони пом’якшують кашель,сприяють відкашлюванню, вбивають бактерії.

По закінченню всіх водних процедур людина почуває себе свіжим,бадьорим, енергійним. Тіло наповнюється легкістю, дихається вільно, а застуда відступає, не залишаючи про себе ніяких спогадів.

Крім російської, існують також фінська лазня (сауна) і турецька баня. Відмінності тут незначні. У турецьких лазнях обмивання тіла відбувається за допомогою води та гарячого повітря, фінська лазня ж використовує пар і таким чином від російської лазні нічим не відрізняється. Розмови про сухе і вологе повітря ніякої практичної основи під собою не мають, тобто фінська парна і російська – це одне і теж.

Будь-яка людина, яка піклується про своє здоров’я, повинен не рідше одного разу на тиждень відвідувати баню. Це значно поліпшити його фізичний стан, підвищить опірність організму до простудних захворювань. Баня без сумнівнопо сприяє і душевній рівновазі – адже у здоровому тілі здоровий дух.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: