date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time10.08.2020

Борщівник у спадок від Сталіна: навіщо отруйний бур’ян розмножили по всій Україні

Борщівник у спадок від Сталіна: навіщо отруйний бур’ян розмножили по всій Україні

Вкрай отруйний борщівник – рослина, яка росте практично по всій Україні. Деякі з них – гігантські, небезпечні і отруйні.

Йосип Віссаріонович Сталін, як і деякі його послідовники, періодично впроваджував в сільське господарство, виснажене революціями і війнами, інновації, які повинні були вирішити проблему голоду.

Одного разу Сталін почув, що в Північній Америці борщівник вирощують в якості корму для худоби. І вирішив, що це гарна ідея — використовувати бур’ян для таких благих цілей.

Йосип Сталін, фото Gettyimages
Йосип Сталін, фото Gettyimages

Проте, Сталін не врахував, що не кожен із видів даної рослини можна використовувати в якості корму для тварин. Борщівник і раніше прекрасно ріс в горах Кавказу. Після Другої світової його було вирішено “переселити” — інтродуціювати — в народне господарство. Невибагливий геракліум швидко прижився на новому грунті і став безконтрольно розмножуватися самосівом.

Спочатку ідея показалась справжнім успіхом. Її навіть вирішили запозичити господарники Польщі, але вони дуже швидко відмовилися від вирощування борщівника і знищили всі його плантації.

Пояснення було вкрай простим: молоко корів, що харчувалися борщівником, сильно віддавало гіркотою, та й сама рослина була вкрай небезпечною.

Годувати корів борщівником небезпечно. У стеблах борщівника містяться фуранокумаріни, які викликають сильний дерматит у людини і тварин. По дії він схожий з опіком. На шкірі здуваються великі пухирі, які з часом перетворюються в темні хворобливі плями і рубці. Гояться місця ураження фуранокумарінами 3-6 місяців.

Джерело: “Знай”

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: