date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time4.05.2023

Чому сіль шкідлива?

Чому сіль шкідлива?

Сіль до такої міри була розрекламована як унікальний корисний продукт і підсилювач смаку, що її стали додавати куди треба і куди не треба. Особливо пересолюванням захоплюється харчова промисловість. У ковбасі, рибі, м’ясних виробах знаходиться ударна доза хлориду натрію. І тепер сіль все частіше називають «білою смертю».

Якщо постійно переїдати солоні продукти, то зросте перевантаження на серцево-судинну систему. Тому в цивілізованих країнах так поширені інсульти і гіпертонія. Зайва рідина в тканинах – це ще й причина надмірної ваги у людей.

Вживання солі підвищує навантаження на нирки, а також дуже страждають очі, аж до того, що з’являється катаракта. А подразнення шлунка здатне спровокувати навіть таку серйозну недуга як рак.

Чим більше людина їсть солі, тим швидше з організму вимивається кальцій, який необхідний кісткам. Звідси і ризик виникнення переломів. А хвороба остеохондроз якраз теж виникає через відкладення солей на хребцях.

Що потрібно робити, щоб сіль приносила тільки користь:

По можливості скоротити вживання напівфабрикатів, це стосується копченостей, ковбас, сиру, кетчупу.

Не вживати кухонну сіль, а поміняти її на морську харчову.

Трохи недосолюйте страви при приготуванні, спочатку буде не звичайно, але потім звикнете до нового смаку.

Замість солі можна зробити страву смачною, додавши приправи, такі як гірчиця, хрін, трави.

Назавжди приберіть зі столу сільничку.

Пийте не менше двох літрів чистої води.

Щоб нейтралізувати негативний вплив солі на судини, їжте більше продуктів з калієм. Він міститься в достатній кількості в куразі, картоплі, родзинках і бананах.

У добу людині необхідно вживати близько 10 грам солі, доза залежить від активності людини, його віку та параметрів. Тим, хто працює в гарячих цехах, рясно потіє, спортсменам, потрібно збільшити середню денну дозу натрію хлору. Потрібно враховувати, що сіль міститься в овочах і фруктах, і в багатьох продуктах, тому іноді додатково підсолювати готові страви не потрібно.

Є декілька хитрощів, які допоможуть не переїдати цей продукт, наприклад, при готуванні, не соліть стрву, а підсолюйте вже готову, так ви скористаєтесь меншою кількістю солі. І прислухайтеся до свого організму, якщо вам дуже сильно захотілося солоненького, може, це не просто капризи, а перший дзвіночок про те, що в організмі не вистачає життєво необхідних речовин.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: