date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time12.03.2021

Чому ви можете прокидатись уночі голодними?

Чому ви можете прокидатись уночі голодними?

Голод, який регулярно перериває ваш сон, означає, що відбувається щось нехороше.

Пристрасть до пізнього перекусу сама по собі не має великого значення, але голод, який регулярно перериває ваш сон, означає, що відбувається щось ще, інформує Ukr.Media.

Зараз 2 години ночі. Ви проспали кілька годин, але раптово прокинулися голодним і з відчайдушним бажанням перекусити, тому відправляєтеся на кухню. Деякі з нас знайомі з цим сценарієм, який іноді трапляється, але як щодо того, що так виглядає майже кожна ніч?

Якщо вставати з ліжка, щоб поїсти, стало для вас звичкою, і ви не знаєте, чому так відбувається, привіт і ласкаво просимо, особливо якщо ви читаєте цю статтю на своєму смартфоні на кухні з виделкою в іншій руці. Давайте подивимося, чи не здається Вам знайомою якась з дуже багатьох причин, за якими їжа здатна перешкодити спати, і що ви можете з цим вдіяти.

Зазвичай наш організм знає, що сон і їжа не йдуть рука об руку. Адже коли ми засипаємо, він виробляє більш високий рівень лептину — гормону, що пригнічує апетит, а коли ми прокидаємося, зростає вироблення гормону греліну, який говорить нашому тілу, що пора трапезувати.

Якщо ваш перекус вночі випадковий, то це могло статися тому, що перед цим ви зробили щось незвичайне — можливо, у вас було важке тренування і ви спалили багато калорій, або ваш звичайний цикл сну порушений випивкою занадто великою кількістю алкоголю. Все, що заважає вашому режиму сну, також може стати причиною того, що ви прокидаєтеся голодними посеред ночі.

Але якщо ви прокидаєтеся вночі голодними хоча б пару раз на тиждень, то, швидше за все, відбувається щось ще. Вчені кажуть, що такий режим харчування, званий нічним прийманням їжі, зустрічається набагато частіше, ніж ви думаєте. Найвищі показники спостерігаються у людей з ожирінням, вживанням психоактивних речовин і психічними розладами, і, за оцінками, близько 1,5% населення в цілому страждає важкими хронічними нічними прийманнями їжі, які можна класифікувати як синдром нічного переїдання.

При цьому експерти кажуть, що велика частина випадків нічного переїдання сильно занижена, тому справжня поширеність такого явища набагато вище. Додатково до всього, харчова поведінка в нічний час поки мало вивчена. І хоча вчені зібрали деякі цінні відомості про те, чому ми прокидаємося вночі готовими до їжі, прогрес в нових дослідженнях був повільним, але ось що експерти знають про нічні прийоми їжі.

Нейробіолог Ніколь Авена (Nicole Avena), що спеціалізується на харчуванні, дієті і залежностях, говорить, що нічні прийоми їжі часто виникають, коли люди починають голодувати або іншим чином різко скорочують споживання їжі.

«Вони так знижують споживання калорій протягом дня, що в кінцевому підсумку в них повністю порушується циркадний ритм, — говорить Авена. — Вони не можуть підтримувати себе протягом ночі, тому їх тіло просто природним чином прокидається.»

Така нічна тяга до їжі зазвичай проходить, коли організм пристосовується до дієти.

Існує також помітний взаємозв’язок між тими, хто їсть в нічний час, і людьми з діагностованими розладами харчової поведінки. Одне дослідження показало, що 51% людей з булімією і близько 35% людей з анорексією схильні до вживання їжі в нічний час. Причина полягає в тому, що їх основні потреби в енергії не задовольняються. Крім того, мислення людей більш гнучке в нічний час, тому у людей, які турбуються про те, що вони споживають протягом дня, ці заборони послаблюються в стані нічної сонливості.

Однак Келлі Еллісон (Kelly Allison), професор психологічної психіатрії в медичній школі Перельмана при Пенсільванському університеті, зазначає, що найчастіше люди прокидаються вночі не через фізичний голод. В ході свого дослідження вона виявила, що близько трьох чвертей людей, які регулярно приймають їжу в нічний час, пережили якусь стресову подію, яка порушила їх режим сну і зробила нічні перекушування такими привабливими.

Інші дані свідчать про те, що до нічного переїдання більш схильні люди з діагнозом депресія і тривожність.

“Будь-який тип розладу настрою може поставити людей під загрозу розвитку цього типу нічного пробудження та їжі”, — сказала Авена.

Емоційне переїдання може стати потужним засобом зняття стресу. Замість того, щоб сидіти в ліжку і обмірковувати думки, які провокують занепокоєння, люди часто звертаються до їжі як до снодійного.

«Це, безумовно, може сповільнити ваші розумові процеси — якщо ваше тіло перетравлює їжу, то, можливо, ви відволікаєтеся від занепокоєння, яке не дає вам заснути, — сказала Еллісон. — На жаль, це ефективний спосіб відволіктися від таких думок і зосередитися на їжі.»

Але коли люди починають вживати їжу, щоб знову заснути, вони легко можуть потрапити в цикл, в якому зазвичай відчувають, що не зможуть заснути, якщо не поїдять, і їх організм також починає очікувати їжі згідно з цим графіком.

Але якщо ви їсте достатньо протягом дня і в цілому відчуваєте себе добре, але все ж прокидаєтеся, щоб поїсти, ви не самотні. За словами Еллісон, близько чверті людей, які прокидаються голодними, не можуть визначити першопричину. Іноді це може бути навіть генетична схильність, особливо якщо у вас є родич, який також прокидається і їсть вночі.

І хоча рідкісні перекуси в досвітні години не принесуть великої шкоди, регулярні перекуси можуть привести до безлічі проблем зі здоров’ям. На щастя, існують заходи, які здатні допомогти розірвати цикл приймання їжі посеред ночі. Еллісон пропонує замінити приймання їжі іншим заняттям-музикою, медитацією, читанням книги або переглядом повторів телепередач. В крайньому разі фахівці рекомендують замикати шафи з їжею на час сну.

При цьому спроба уникнути пробудження зазвичай є не кращим варіантом, бо насправді безрецептурні препарати на зразок мелатоніну здатні принести більше шкоди, ніж користі: вони можуть допомогти людям заснути, але не дуже гарні для того, щоб утримувати людей уві сні. Насправді, приймаючи Мелатонін, люди можуть прокидатися вночі ще більш розслабленими і ще менше контролювати себе в питанні нічного перекусу, пояснила Еллісон.

Ну а якщо всього вище перерахованого недостатньо, щоб утримати вас вночі подалі від холодильника, про причини найкраще запитати у медичного працівника. Само по собі пробудження, щоб поїсти, не так вже й важливо, якщо трапляється не дуже часто. Але якщо ви виявляєте, що звичайний час приймання їжі для вас — 4 години ночі, пора порадитися з лікарем.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: