date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time22.03.2019

Чи варто купувати новий автомобіль? Міфи і реальність

Чи варто купувати новий автомобіль? Міфи і реальність

Купівля нового автомобіля для більшості з нас завжди довгоочікуване свято. Дійсно, покупка дорога, частенько вимагає таких серйозних речей, як займ або кредит. Але все меркне, коли, позбувшись, нарешті, від старенького авто, затиснувши готівку в кулаці, ви гордим кроком Покупця перетинаєте поріг автосалону…

Міф 1. Я куплю машину за ту ціну, що бачив в рекламі. Здавалося б, ну що може бути розумніше? Як у супермаркеті: побачив цінник – взяв товар, але… Виникають складності (до речі, завжди, коли вам кажуть, що є деякі складності – намагаються залізти у вашу кишеню). Отже, необхідної вам базовій комплектації (ну ми ж економимо, вірно?) Немає в наявності. І чекати її, залежно від марки авто – від місяця до півроку. До речі, якщо виявите наполегливість і замовите «базу», вона може «чарівним чином» з’явитися і через 2 тижні. Магія… Ну так от, є машинка позачергово на 30-40-50-100 тисяч дорожче. Знову ж, в залежності від ціни придбання та нахабства дилера. Чому? Тому, що на допах (додатковому устаткуванні) дилер заробляє чи не більше, ніж на автомобілях. І щиро постарається вирвати у вас свій шматок хліба. Винятки становлять одиниці. Їх дилери пам’ятають в обличчя. Якщо ви – відчайдушний скандаліст і непоганий юрист, вперед!

Міф 2. Нова машина не ламається, я не буду витрачатися на ремонт. «Ваші б слова, та Богу у вуха!» – Вигукують разом зі мною мільйони власників нових автомобілів. На порталах автомобільної тематики, де яскравими квітами розмальовані криваві баталії між автовласниками і дилерами з приводу випадків гарантійного ремонту. Причому практично всіх марок і виробників. Але ж є ще й планове ТО (технічне обслуговування), яке ви зобов’язані проводити тільки в сертифікованих центрах, де вам поставлять відмітку і печатку в сервісній книжці. Інакше – втрачаєте гарантію. Ціни – вище, ніж у звичайних майстернях, втричі – вчетверо. На принесені з собою запасні частини дивляться косо, іноді лаються. За ті 15-30 (залежно від марки) тисяч грн, що ви витратите на своє авто за 3 роки гарантії, у звичайній «сірій» майстерні вам цілком замінять двигун ( причому це вартість і двигуна, і роботи). 

Міф 3. Якщо раптом мені знадобляться гроші, я швидко і дорого продам автомобіль. Є у перекупників така приказка: «Виїхав за ворота – скинь 20% з ціни». Звичайно ж, це не зовсім так. Однак сам факт того, що автомобіль купується «з рук», в технічному паспорті вже є господар, сильно може попсувати вам кров при продажу авто. Ніби й машина краще нової, і пробіг смішний, і стан відмінний – а дивися ж! Залізобетонний аргумент, про який ви лоб розіб’єте, але не зрушите: «Я за такі гроші і в салоні візьму!» Так що, розглядати нове авто як вкладання грошей – вкрай неосмотрітельно.

Так чи варто купувати новий авто? Якщо ви маєте намір їздити на даному авто «до упору», років 10-20 – ймовірно, так. Якщо ваші фінансові можливості дозволяють вам не замислюватися про економію 20-30 тисяч грн – однозначно так. У всіх інших випадках слід чітко уявляти наслідки і обдумати можливі фінансові втрати подібного кроку.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: