date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time2.10.2023

Хліб у духовці. РЕЦЕПТ

Хліб у духовці. РЕЦЕПТ

Пропонуємо вам рецепт, який дозволить вам подати на стіл власноруч вимішаний, приготований і спечений хліб

Інгредієнти:

  • 2 кг пшеничного борошна вищого гатунку
  • 40 г дріжджів
  • 1 л води
  • 1 ч. ложка цукру
  • 1 ст. ложка солі

Приготування:

Спочатку трохи нагріємо десь півтори склянки води і розпустимо в ній цукор і дріжджі. Потім додаємо стакан борошна та ретельно розмішуємо, щоби не утворювалися грудки.

Поміщаємо опару в тепле місце на півгодини. Не можна допускати переохолодження або, навпаки, занадто високої температури опари. Готова опара має вдвічі збільшитися в об’ємі і покритися пухирцями. Після цього доливаємо в опару воду та додаємо просіяне борошно і сіль.

Ретельно вимішуємо тісто і знову ставимо його у тепле місце приблизно на 2 години, щоб воно піднялося. Впродовж цього часу необхідно ще два рази акуратно обмяти тісто. Потім формуємо коровай, викладаємо його на деко, обсипаємо борошном і робимо невеликі розрізи зверху.

Залишаємо тісто “дихати” приблизно на 10 хвилин.

Далі трохи змащуємо хліб водою і ставимо у розігріту до 200°С духовку. Стінки духовки необхідно оббризкати водою а на дно поставити ємність із водою.

Випікаємо хліб до утворення красивої золотистої і рум’яної скоринки. Десь приблизно 35-45 хвилин.

Перевірити готовність хліба в духовці можна, проткнувши його дерев’яною паличкою. Якщо на ній залишаються сліди тіста, значить, хліб ще до кінця не пропікся.

Майже готовий хліб рекомендується вийняти з духовки та окропити водою. А потім поставити ще допікатися на декілька хвилин.

Вже готовий хліб оборежно виймаємо з духовки та ставимо охолоджуватися. Найкрите його серветкою, але так. щоби до низу короваю був доступ повітря. В жодному разі не виносьте гарячий хліб на холод, інакше м’якуш вийде липким, а кірка тягучою.

Розрізати свіжоспечений хліб можна після того, як він охолоне.

Смачного!

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: