date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time27.04.2023

Як правильно стелити ламінат, укладання ламінату на дерев’яну підлогу

Як правильно стелити ламінат, укладання ламінату на дерев’яну підлогу

Після покупки ламінату, необхідно уважно оцінити поверхню, на яку ви збираєтеся його укласти. Бажано перевірити її будівельним рівнем. Перепади в 2-3 міліметра допускаються на поверхні не більше 2-х метрів. Якщо ж нерівності більше зазначених меж, необхідно їх вирівняти. Якщо ж у вас стара дерев’яна підлога, і дошки змінюють своє становище при навантаженні, то необхідно їх скріпити одну з одною.

Далі необхідно постелити поліетилен, який виконує гідроізоляційну функцію. Його смуги повинні лягати внахлест близько 20 сантиметрів. Щоб згодом ламінат не змістив плівку, необхідно використовувати точкову фіксацію скотчем.

Якщо в кімнаті вікна розташовуються по одній стороні, то правильно буде укладати ламінат прямий, у напрямку падання сонячного світла. Якщо ж робити укладання якось інакше, то на стиках буде помітна тінь, що трохи погіршить зовнішній вигляд.

Укладання ламінату на дерев’яну підлогу передбачає з’єднання панелей клейовим, або ж беськлєєвим (замковим). Замковий – це найпоширеніший спосіб. Такий тип може ділитися на два типи: зі збірно – розбірними замками, або ж «Click», і з замками-засувками – «Lock». Перевагою «Click» є велика міцність з’єднання і низький шанс ушкоджень при укладанні. А «Lock» вважається більш економічним.

Тепер головне питання – як правильно стелити ламінат?

Укладання ламінату на дерев’яну підлогу за системою «Click». Вона починається з далекого кута в лівій частині приміщення. Уздовж стін, попередньо, потрібно встановити клини товщиною не менше 10 міліметрів. Це пристінний зазор. Завдяки йому, ламінат при розширенні внаслідок нагрівання не жолобиться. Після укладання клини необхідно прибрати. Якщо ж довжина кімнати більше 12 метрів, то цей зазор повинен бути більше, з розрахунку в півтора міліметра на один метр кімнати. Отже, починаючи укладання з лівого кута стіни, уздовж якої кладемо першу дошку. Далі з короткого торцевого боку вставляємо чергову панель, під кутом чітко 30 градусів, і, притиснувши, вставляємо. Так продовжуємо поки стінка не скінчиться. У другому ряду необхідно зміщувати торцеві шви панелі на 300-400 міліметрів. Тобто виходить шаховий порядок, який необхідний для правильного розподілу навантаження.

Якщо в кінці ряду панель обрізано до потрібної довжини, то залишок можна застосувати при укладанні першої панелі наступного ряду. Якщо ж в ряду вийшло ціле число дощок, то для отримання шахового порядку нова ламінатная дошка розрізається навпіл, і укладається в початок ряду. І так процес укладання триває.

Дві сусідні панелі з’єднуються, за допомогою коротких торцевих сторін.

Укладання за системою «Lock». При укладанні по вертикалі або ж діагоналі, без різниці, шип однієї панелі заходить в паз іншої. Панелі зобов’язані розташовуватися горизонтально, після чого підбиваються одна в іншу. Обов’язково потрібно розрахувати ширину дощок останнього ряду і не забувати враховувати ширину зазору біля стіни.

Починається укладання знову ж таки з лівого кута. Після того, як поклали першу панель, до короткої торцевої частині потрібно піднести горизонтально наступну панель, і вставити шипом в паз. Злегка підбити молотком через дерев’яний брусок, і укладаємо за цим принципом весь ряд. Щоб покласти другий ряд, підносимо панель горизонтально до вже викладеного ряду. Далі з’єднуємо шип в паз, і через кілька сантиметрів так само з’єднуємо з першим рядом другу панель другого ряду. Щоб з’єднати торці двох панелей, підбиваємо другу панель молотком.

Укладання клейового ламінату дає свої переваги. Це більш надійна ізоляція стиків від впливу вологи. Тобто клей, автоматично продовжить термін служби підлогового покриття. До мінусів можна віднести витрати на клей і деякі складності самої технології. Після укладання ламінату на клей, до експлуатації підлоги повинно пройти не менше 10 годин. Також не треба забувати про те, що після всієї процедури з використанням клею, підлогове покриття вже не можна буде демонтувати і повторно використовувати.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: