date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time27.01.2019

Як відновити водійські права?

Як відновити водійські права?

На сьогодні завдяки введенню в дію єдиної бази даних ДАІ НАІС (Національної автоматизованої інформаційної системи) теоретично будь-яку реєстраційну операцію з документами можна здійснити в зручному для водія МРЕВ . Хоча, поки в базу внесено ще не всі дані, правоохоронці можуть відправити на відновлення прав в МРЕВ за місцем проживання. При собі водієві необхідно мати громадянський паспорт, ідентифікаційний код платника податків, діючу медичну довідку, дві фотографії і екзаменаційну картку водія.

Якщо картку знайти не вдалося, то знову-таки, поки в НАІС внесені не всі дані, необхідно звернутися в МРЕВ, де видавалися права, і попросити підготувати довідку про підтвердження факту видачі посвідчення.

Надалі завдяки прийняттю Постанови Кабміну № 284 від 28.03.2012 р., яким було внесено зміни до «Положення про порядок видачі посвідчень водія», все обмежується паперової процедурою, яка обійдеться водієві близько 300 грн.

При відновленні втраченого посвідчення водієві видаються нові права з позначкою «Дублікат». Згідно вищезгаданого Положення на період оформлення дубліката водієві видається тимчасовий талон на право керування транспортним засобом відповідної категорії строком на 2 місяці. У разі необхідності (для з’ясування окремих обставин, пов’язаних з втратою прав тощо) строк дії талона може бути продовжений на 1 місяць. Після закінчення цього терміну талон обмінюється в МРЕВ на повноцінне посвідчення.

Нагадаємо, що раніше (до березня 2012 року) при втраті прав потрібно було перездавати теоретичний і практичний іспити в ДАІ. До речі, перездавати іспити доводилося і тим, хто хотів обміняти старі права на нові, але останні 12 місяців не їздив на машині. Безперервність водійського стажу доводилося підтверджувати різними документами – технічним паспортом, тимчасовим талоном (при експлуатації чужого автомобіля), нотаріальною довіреністю (генеральної або на право керування), довідкою з місця роботи (видається водіям – професіоналам ).

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: