date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time23.03.2023

Кілька порад, як позбутися плями на вашому улюбленому килимі

Кілька порад, як позбутися плями на вашому улюбленому килимі

Чи знаєте ви, що на кожній кухні є, щонайменше, п’ять місць, де накопичується неймовірна кількість небезпечних бактерій. Їх там навіть більше ніж на сидінні унітаза. 

Що це за місця, та що робити для їх знезараження – читайте далі.

1. Губки та серветки для миття посуду

Дослідження 1000 губок і тканинних серветок для миття посуду виявило в 10% з них найнебезпечніші бактерії сальмонели. Усе вірно: після миття губки та серветки залишалися мокрими, що сприяло активному розмноженню бактерій. Кишкова паличка та інші подібні мікроорганізми найчастіше зустрічаються в будинку саме на кухонних губках і серветках.

Порада: замінюйте губки не рідше одного разу на тиждень. Більш ощадливий спосіб – виконувати дезінфекцію, помістивши губку в ємкості з водою в мікрохвильову піч на повну потужність. У таких умовах протягом п’яти хвилин всі небезпечні бактерії будуть знешкоджені.

2. Раковина

На поверхні кухонної раковини кишкової палички більше, ніж на сидінні унітаза. Цій бактерії комфортно в раковині через постійну вологість. Харчується кишкова паличка залишками їжі, які знаходяться у раковині та на брудних тарілках.

Порада: регулярно дезінфікуйте раковину за допомогою спеціальних засобів. Оцет і лимонний сік теж убивають деякі бактерії, але для особливо небезпечних мікроорганізмів ці засоби не становлять ніякої загрози. Тому не рекомендується використовувати їх як альтернативу.

3. Обробна дошка

У більшості випадків готувати салат набагато безпечніше на сидінні унітаза, чим на обробній дошці. Від сирого м’яса на ній залишається у 200 разів більше фекальних бактерій, чим прямо зараз знаходиться на сидінні унітаза. Багато господарок замість ретельного миття звикли просто обполіскувати дошку водою. Але сира яловичина та м’ясо птаха залишають після себе сальмонелу та інші мікроби, які викликають небезпечні для життя захворювання.

Порада: використовуйте окремі дошки для м’яса й овочів, щоб уникнути зараження. Дошки можна чистити за допомогою спеціального очисника для кухні або мити в посудомиєчній машині. Яку дошку вибрати – пластикову або дерев’яну? Це спірне питання. Пластикові легше чистити від небезпечних забруднень, а деякі дерев’яні самі по собі мають природний антибактеріальний захист.

4. Нижня полиця холодильника

Саме в цьому місці холодильника найбільше бактерій, тому що конденсат і волога стікають з усіх верхніх полиць. Багато хто часто поміщає на нижню полицю продукти, а трохи вище розморожує м’ясо або рибу.

Порада: раз на два-три тижні протирайте нижню полицю холодильника спеціальним дезінфікуючим засобом для кухні. Щоб уникнути зараження, розморожувати продукти потрібно аж унизу. При цьому необхідно ставити інші продукти набагато вище.

5. Стільниця

Стільниці – одне з найбільш небезпечних місць, тому що знаходяться біля раковини, і багато хто протирає їх вологими губками і серветками, зараженими кишковою паличкою та іншими бактеріями. Губки і серветки поширюють мікроби по всій поверхні стільниці.

Порада: регулярно дезінфікуйте стільниці спеціальним засобом і витирайте їх насухо одноразовими паперовими рушниками. Паперові рушники гарні тим, що відмінно поглинають вологу і використовуються лише раз.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: