date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time24.11.2020

Корінь імбиру: користь і шкода

Корінь імбиру: користь і шкода

Понад дві тисячі років тому люди відкрили рослину, відому нам під назвою імбир.

Дуже швидко він завоював Європу, Америку і навіть в Африку.

Про користь імбиру

Таке широке поширення імбиру не випадкове. По-перше, він має незвичайний пікантний смак, за який його полюбили кухарі і домогосподині. Він добре поєднується з м’ясом і рибою, дехто додає його в якості приправи до перших блюд і салатів, на його основі заварюють дивовижні чаї. Але окрім смакових відчуттів, імбир приносив відчутну користь людському організму. Включивши його у свій постійний раціон, багато хто помітив, що стали почувати себе бадьоріше, активніше, стали рідше хворіти, а застуда проходила швидше і переносилася легше. З чим пов’язана така дія цього продукту на наш організм?

Потрібно відмітити, що в їжу, або в лікарських цілях, використовують тільки корінь імбиру. Його можна вживати у свіжому вигляді (заздалегідь почистивши і нарізавши тонкими скибочками), сушеному, маринованому, або ж використати готовий порошок, в якому користі буде значно менше.

Мабуть, найчастіше корінь імбиру знаходить застосування при захворюваннях простудного характеру. Його дія схожа з ефектом, які на організм людини робить часник, тільки запах після лікування імбирем набагато приємніший. Користь імбиру полягає в тому, що він стимулює роботу імунної системи, зміцнює і організовує увесь організм для боротьби з вірусами. Протизапальна дія імбиру з успіхом використовується для розправи з ангіною і будь-якою застудою. Частіше всього хворому дають випити свіжоприготований чай з імбирем, але в європейських країнах придумали свій спосіб боротьби з сезонними загостреннями. Там особливим чином готують імбирне пиво і теплий імбирний ель. У Китаї вважається корисним поснідати омлетом з імбирним коренем.

Так, ефективно з хвороботворними бактеріями імбир бореться завдяки вітамінам, що входять до його складу: А, В, С, амінокислоти, елементи і з’єднання, які наш організм отримує тільки з їжею (магній, залізо, калій, натрій, кальцій, фосфор, цинк). Ефірна олія, вміст якої доходить до 3%, надає імбиру такий чарівний аромат.

Імбир відомий людству також і як природний афродизіак. Його регулярне вживання усуває симптоми потенції, допомагає позбавитися від фригідності, і навіть позитивним чином впливає на лікування безпліддя. Ще древні люди помітили, що при вживанні імбиру, повністю зникають ознаки “морської” хвороби. Цей ефект зробив імбир прекрасним природним засобом, що полегшує токсикоз вагітній жінці в перші місяці формування плоду. На ранніх стадіях вагітності імбир не шкодитиме ні жінці, ні майбутній дитині.

Останнім часом мега-популярними стали японські ресторани. Своїм відвідувачам вони завжди, разом з блюдами з сирої риби, подають маринований імбир. Вважається, що він здатний позбавити організм людини від паразитуючих істот, які можуть зустрічатися в сирих морських продуктах. Але не лише тому імбир треба додавати в приготовані блюда. Яку б важку для травлення їжу ви не приготували, імбир допоможе шлунку її переварити і засвоїти з неї максимум корисних речовин. Він прискорює обмінні процеси, чим заслужив віддану любов тих, хто прагнути набути стрункої фігури. До того ж імбир, будучи хорошим антиоксидантом, допомагає зберігати молодість і красу.

Протипоказання

Незважаючи на неймовірну користь, шкоди імбир також може заподіяти. Безумовно, шкода ця незначна в порівнянні з корисними властивостями. Якщо при вживанні імбиру на шкірі виступив який-небудь висип, варто відразу відмовитися від цього продукту. Ця алергічна реакція може доставити декілька неприємних хвилин.

Купуючи імбир в порошковій формі, будьте готові, що він може викликати печію або відрижку. А свіжий імбир, якщо ним сильно захопитися, може викликати запор. На ранніх термінах вагітності імбир позбавить жінку від нудоти, але ось чим ближче момент появи малюка на світ, тим небезпечніше його вживання. Виразки, коліт, захворювання ШКТ і серцево-судинної системи стануть причиною відмови від задоволення поласувати імбирним коренем.

Народні рецепти

У заварювальний чайник потрібно насипати будь-який крупнолистовий чай (вибирайте той, до якого звикли). Туди ж додається натертий на середній терці корінь імбиру. Використайте один невеликий шматочок. Не завадить також декілька часточок лимона, і, за бажанням, можна додати 3 штучки гвоздики. Цей склад заливається окропом і настоюється близько 20 хвилин. На ніч можна випити стільки, скільки вміщує ваш організм. На ранок хворіти ви точно не будете.

Повернути сили і позбавити себе від болів і втоми в м’язах може допомогти ванна з імбирем. На тертці натерти 3 столових ложки імбирного кореня (можна використати готовий порошок). У літровій каструльці закип’ятити воду, додати тертий імбир, і тримати на сильному вогні 10 хвилин. Процідити і додати готовий відвар в теплу ванну. Ви відразу відчуєте повне розслаблення, і полегшення м’язових болів. А після 10 хвилинного задоволення значно покращає не лише самопочуття, але і настрій.

Про шкоду і користь імбиру можна говорити довго. У будь-якому випадку у черговий раз переконуємося, що корисні продукти можуть бути дуже смачними. І зовсім не потрібно в чомусь обмежувати себе, для того, щоб бути здоровими і щасливими. Корінь імбиру поєднує в собі багато важливих речовин, володіючи при цьому чудовим смаком. А спробувавши його одного разу, ви, напевно, знайдете для нього постійне місце у своєму холодильнику.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: