date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time14.07.2023

Корисні звички харчування

Корисні звички харчування

Кожній живій істоті потрібно харчуватися. Завдяки їжі організм підтримує себе в активному стані – розвивається, а також ініціює поділ клітин, в результаті чого відбувається утворення нових тканин. Якщо людина харчується правильно, то вона ніколи не буде відчувати дефіциту енергії, і як наслідок цього у вас не підуть життєві сили в самий невідповідний для цього момент.

Дотримуватися елементарних правил просто необхідно, адже кожен проковтнутий шматок згодом стає частиною нашого організму. Розглянемо ознаки, якими в обов’язковому порядку повинна володіти правильна їжа:

– Їжа повинна готуватися тільки зі свіжих інгредієнтів, в зв’язку з чим, ні на одному з них не повинні бути присутні ознаки зіпсованості (гнилі, цвілими, неприродного кольору і т.п.);  

– Свіжою вважається тільки та їжа, яка була приготована не пізніше трьох з половиною годин назад;  

– Якісна їжа обов’язково робить позитивний вплив на всі органи чуття: вона повинна привабливо виглядати, мати приємний запах, бути смачною і т.п .;  

– Природно, їжа повинна готуватися людиною, яка в процесі приготування страви перебував у гарному настрої.

Однак вищевикладені ознаки правильної їжі – це ще не все.

Перше потрібно їсти тільки тоді, коли явно відчуваєш почуття голоду. Так, дана порада звучить злегка банально, однак, все ж багато хто їсть, не тоді коли фізично цього хоче, а коли заманеться, що є неправильним. Почуття голоду, сигналізує нам про те, що вогонь травної системи розгорівся в достатній мірі для того, щоб прийняти нову порцію їжі.

Тільки в той момент, коли людина явно хоче їсти, його організм зможе увібрати максимум всіх поживних і корисних речовин. В свою чергу, якщо він їсть не по заклику свого організму, а з власної примхи, наприклад, від нудьги, то в тілі накопичуються токсини, і через це можуть виникнути самі різні, і навіть вельми серйозні, захворювання.

Дане правило поширюється і на воду. Вживайте рідина лише тоді, коли в цьому є реальна необхідність (ви відчуваєте спрагу). Під час прийому їжі її можна запивати невеликою кількістю теплої води, а, от, після трапези краще деякий час утримуватися від неї, тому що в противному випадку процес травлення буде протікати дещо гірше.

Рекомендується відмовитися від вживання газованих і холодних напоїв. Коли людина вживає холодну воду, то в її організмі гаситься вогонь травлення, що є вкрай небажаним. Так, вода повинна бути або кімнатної температури, або ще тепліше. 

До трапезі потрібно приступати, лише перебуваючи в спокійному і урівноваженому стані. Ні в якому разі не слід їсти, коли вами оволоділи негативні емоції, такі, як страх, роздратування чи гнів.

Приймати їжу потрібно тільки в сидячому положенні. Під час їжі не відволікайтеся на сторонні речі. Коли людина приймає їжу, вона повинна бути максимально зосереджена саме на цьому процесі. Постарайтеся задіяти всі органи чуття: дивіться на їжу, відчувайте її запах, смак і т.п. У тому випадку, якщо ви будете максимально зосереджені, то організм краще засвоїть всі корисні речовини, а також прискорить виведення шкідливих – токсинів.

Пережовувати їжу потрібно якомога ретельніше. Багато людей просто ковтають їжу, бо не знають – травний процес починається ще в роті. Коли їжа досить подрібнена і належною мірою змочена слиною, тільки тоді вона зможе оптимально перетравитися. Не потрібно поспішати! Якщо у вас є якісь невідкладні справи, то краще всього перенесіть свій обід або вечерю на трохи більш пізній час.

Їжте тільки стільки, скільки вам потрібно для насичення. У більшості випадків для того, щоб людина могла нормально займатися своїми справами, не відчуваючи при цьому почуття голоду, вистачає порції, яка вміщувалася б в його долонях. Після трапези в шлунок повинен бути тільки на одну третину заповнений їжею. Решта дві третини займають вода і повітря.

Сигнал, який подає шлунок при насиченні – це відрижка. Якщо після неї продовжувати вживати їжу, то їжа не тільки не принесе вам ніякої користі, а навпаки тільки додасть проблем зі здоров’ям. Не можна лягати спати відразу після того, як ви поїли.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: