date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time29.04.2023

Користь і шкода сої

Користь і шкода сої

Соя – один з найважливіших продуктів вегетаріанців. Завдяки їй організм отримує необхідні білки. Однак навколо сої продовжують бушувати суперечки, виникають різні думки про користь і шкоду сої. Наукові дослідження не просто не додають ясності в цьому питанні, але ще більше заплутують. І справа тут не в некомпетентності вчених, а в тому, що соя надає різний вплив залежно від того, як часто її вживають і в яких кількостях.

Опис сої.

Соя належить до сімейства бобових. Вона дуже популярна в багатьох країнах, тому що має високу врожайність і велику кількість білка. Білок може становити до половини всієї маси сої. Причому соєвий білок дуже схожий з білками тваринного походження.

Корисні властивості сої:

  • багатий склад, куди входять білки, вітаміни групи B, мінеральні речовини, поліненасичені жирні кислоти; лінолева кислота, ізофлавони, токофероли;
  • має лікувальні і профілактичні властивості щодо деяких хвороб;
  • не містить холестерину;
  • має мінімальну кількість насичених жирів;
  • з сої виробляються різноманітні недорогі продукти харчування: соєве молоко, м’ясо, сир;
  • з сої роблять молочні продукти, дозволені для людей з непереносимістю коров’ячого молока;
  • соя є важливим продуктом при вегетаріанство.

Користь сої.

1. Корисні властивості сої пояснюються її багатим складом. Однак не можна вважати цей продукт універсальним. Хоча соя і містить повноцінні білкові сполуки з високою поживністю, але у неї мінімальний вміст насичених жирних кислот, якими багате м’ясо і молочні продукти. З цієї причини сою можна віднести до дієтичних продуктів, але вважати її рівноцінною заміною м’ясу і молоку було б неправильним.

2. Фосфоліпіди, що містяться в сої, мають антиоксидантні властивості, додають міцності судинах, допомагають регенерації клітинних мембран, покращують очисну здатність клітин печінки, зменшують потребу в інсуліні хворих на цукровий діабет, є профілактикою дегенеративних змін нервових клітин і м’язів, надають жовчогінну дію.

3. Лецитин сої, один з видів фосфоліпідів, покращує обмінні процеси, обмін жирів і холестерину, сприяє згорянню в печінці надлишків жиру.

4. Поліненасичені жирні кислоти не дають накопичуватися шкідливому холестерину на стінках судин.

5. Токоферол знаходиться в сої у великій кількості. Він зміцнює захисні сили організму, подовжує молодість, покращує потенцію.

6. Соя має радіопротекторну властивість, зв’язує іони важких металів, не даючи їм руйнувати організм.

7. Соя є профілактикою алергії, ожиріння, остеопорозу, серцевих захворювань. Особливо корисна вона для пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда або мають судинні захворювання.

8. Має протиракові властивості щодо раку грудей у жінок.

Шкідливі властивості сої:

1. Хоча соя і містить повноцінний білок, не всім можна замінювати ним білок тваринного походження. У деяких це може відбитися на стані щитовидної залози, а у дітей призвести до зупинки росту. Щоб соя мала тільки позитивний вплив на організм, в організмі не повинно бути дефіциту йоду і гемоглобіну.

2. Крім цього соя містить гормоноподобниє речовини, що також не всім корисно. З цієї причини сою не рекомендується вживати вагітним жінкам, а також жінкам, які перенесли рак грудей.

3. Надмірне вживання соєвих продуктів може призвести до появи дерматиту, екземи, риніту, астми, діареї. Здорове життя вважає, що оптимальна частота вживання соєвих продуктів для м’ясоїдів – 3-4 рази на тиждень. А ось вегетаріанцям бобові необхідні щодня.

4. В обмеженій кількості слід їсти сою тим, у кого є схильність до утворення каменів у нирках, так як соя може призвести до рецидиву захворювання.

5. Шкода сої може бути обумовлений і тим, що велика частка сої є генно-модифікованим продуктом.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: