date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time24.11.2020

Лімфовузли: чому вони збільшуються

Лімфовузли: чому вони збільшуються

Лімфа в перекладі з грецької означає «вода» або «волога», і саме так греки назвали прозору рідину в людському організмі, що циркулює у лімфатичних судинах, котрі розгалужуються по всьому тілу.

Лімфатичні судини зустрічають на своєму шляху лімфовузли. Яку функцію виконують лімфовузли?

Функціональність

Кожний людський організм нараховує від 400 до 1000 лімфовузлів, розташованих на згинах кінцівок, під щелепою, в області шиї, у порожнині грудей і живота. У лімфатичних вузлах дозрівають клітини імунної системи. У кожному вузлі безупинно збирається лімфа з певної ділянки та фільтрується від речовин, непридатних для життєдіяльності організму: чужорідних білків, дефектних клітин, мікроорганізмів-паразитів.

Домішка шкідливих речовин потрапляє у лімфовузел, і що з нею відбувається далі? Хвороботворні клітини піддаються атаці клітин імунітету, які знищують шкідників цілком.

Якщо у тканинах, що проводять лімфу виникає запалення, навантаження на лімфатичний вузол збільшується. Він може збільшитися або запалитися. З припиненням захворювання лімфовузел зменшується, але стає трохи щільнішим, ніж до хвороби.

Рідка складова крові з капілярів надходить у міжклітинний простір і утворює лімфу. Лімфа, перед тим, як потрапити в лімфатичні судини, обмиває тканини, а з судин надходить у вени. У деяких земноводних тварин і птахів у тілі є такі структури тканин, що мають назву «лімфатичних сердець». У цих тканинах є м’язи, які просувають лімфу в одному напрямку. У людському організмі немає подібних «сердець».

У малят, що ще не переносили захворювань у житті, лімфовузли під шкірою настільки мініатюрного розміру, що не прощупуються. Але, напевно, немає жодного дорослого, що не хворів хоча б застудними захворюваннями.

Лімфовузли дорослих можна виявити на дотик під щелепою і на шиї. Часто у людей немає помітних лімфатичних вузлів на згинах кінцівок, вони залишаються таких же розмірів, як і у маленьких дітей. Виявити вузли непросто, якщо на руках і ногах не було раніше запалення. Фільтри, розташовані у тканинах грудної або черевної порожнини, не завжди здатний ідентифікувати навіть досвідчений лікар.

Збуджений і збільшений лімфатичний вузол може імітувати напад апендициту.

Характеристики лімфоузла

При огляді лімфовузлів лікар аналізує всі їхні властивості: розмір, хворобливість, ступінь взаємозв’язку вузлів між собою та прилеглими тканинами. Ці якості допомагають установити точний діагноз.

– Збільшені лімфовузли, при яких біль відсутня, свідчать про хвороби навколишніх тканин. Таке захворювання має назву лімфаденопатії.

– Хворобливе збільшення лімфовузла називається лімфаденітом і вказує на запалення всередині самого вузла. Фільтр нашого організму в цьому випадку не в змозі перемогти шкідливі бактерії та піддається їхньому нападу. При цьому імунітет може бути недостатньо сильним, або ж причина в силі інфекції. Такий стан небезпечний виникненням нагноєння. Гній, утворюючи флегмону, може поширитися між тканинами, і щоб її видалити, буде потрібно тільки хірургічне втручання.

– При сильному ущільненні та об’єднанні лімфовузлів у малорухому систему у лікарів є всі підстави запідозрити злоякісну пухлину.

Ракові клітини

За добу в тілі людини утворюється біля ста тисяч ракових клітин. Через генетичний збій властивості клітин змінюються, і їхнє розмноження нічим не стримується. Їхньою відмінністю є здатність легко відокремлюватися від місця, де вони зародилися, і подорожувати тканинами організму. У першу чергу вони просочуються в лімфу і проходять знешкодження у лімфовузлах. У людини з раковою схильністю дефектних клітин утворюється стільки ж, скільки і у будь-якої людини, але здатність лімфовузлів зі знешкодження клітин знижена. Так само діють і імунні клітини у тканинах, не здатні до пошуку шкідливих домішок та їхнього знищення.

Імунна система

При захворюванні ангіною наступає місцева лімфодинамія в області шиї, а при статевих інфекціях – гіподинамія відбувається в області паху. Існують захворювання, що провокують повсюдне збільшення лімфовузлів, як, наприклад, під час СНІДу. Можна припустити, що лімфодинамія є позитивним симптомом, котрий означає, що імунітет залучений в активну боротьбу з вірусом імунодефіциту, але також не можна заперечувати того, що лімфодинамія може передвіщати небезпечне для життя захворювання. У процесі поразки людського організму СНІДом імунна система зношується, і лімфатичні вузли втрачають здатність протистояти раковим клітинам і шкідливим бактеріям та мікроорганізмам. Інфіковані ВІЛ можуть померти, але не через атаку вірусу, а внаслідок пагубного впливу інфекцій та пухлин.

Паніка тут ні до чого. Збільшення лімфатичного вузла говорить про працюючу імунну систему. Щоб дізнатися, з якої саме причини був активований вузол, варто відвідати фахівця. Причин багато, і іноді достатньо мати риніт або карієс, та навіть просто котячу подряпину на шкірі, щоб активувався захист імунітету.

Лише за допомогою фахівця можна оцінити справжній ризик для здоров’я, досліджуючи всі симптоми. Лімфатична система часто взагалі не має потреби у будь-якому лікуванні, все, що потрібно – це вилікувати зуби або хворе горло. За все життя лімфатичні вузли людини можуть збільшуватися не один раз, і це явище цілком можна сприймати без побоювань.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: