date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time2.03.2020

Мільйони українців втратили безкоштовну медичну допомогу, кому лікування влетить у копієчку

Мільйони українців втратили безкоштовну медичну допомогу, кому лікування влетить у копієчку

У Національній службі охорони здоров’я України оприлюднили дані про українців, які не підписали обов’язкові декларації з лікарями – таких налічується понад 12 мільйонів. Це означає, що з 1 січня 2020 року, ці люди не отримають безкоштовну медичну допомогу.

Кабінет міністрів України затвердив постанову, відповідно до якої реалізується програма державних гарантій медичного обслуговування населення. В рамках цієї програми держава оплачує медичні послуги для українців. Декларація з лікарем гарантує первинну медичну допомогу для пацієнта на суму 600,48 гривні в рік. За даними НСЗУ, близько 31,07% населення (12,674 млн. громадян) не уклали декларації про вибір лікаря. Це означає, що лікар не зобов’язаний надавати свої послуги таким пацієнтам безкоштовно. Оскільки з 2020 року лікарі первинної допомоги будуть отримувати гроші тільки за пацієнтів, які обрали їх своїми лікарями і підписали декларації.

Декларація з лікарем, скрін з сюжету ТСН
Декларація з лікарем, скрін з сюжету ТСН

Однак, пацієнт без декларації може оплатити послуги лікаря самостійно. Це не є незаконним, але не регулюється державою. Так що якість таких послуг залишиться поза систем державного контролю якості. Разом з тим, якщо мова йде про випадки, коли людина потребує екстреного втручання, лікар повинен це зробити незалежно від того, підписав пацієнт декларацію чи ні.

Джерело: “Знай”.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: