date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time4.10.2019

Оплатити комуналку за рахунок субсидії: що зміниться для українців вже з жовтня

Оплатити комуналку за рахунок субсидії: що зміниться для українців вже з жовтня

В Україні з початку жовтня діє нова система для отримання субсидії. Оновлена система має на меті зробити використання послугою монетизації субсидій більш вигідною для населення.

“Монетизація пільг не вплине на розмір передбачених законом соціальних гарантій, дозволить зберігати кошти на економному споживанні житлово-комунальних послуг та використати їх на власні потреби пільговика”, – пояснили в міністерстві соцполітики.

Субсидія
Субсидія

Сам порядок призначення виплат не змінився. Серед змін те, що тепер сума пільги розраховується, спираючись на розмір знижки, отже, на яку отримувач відповідно до закону має право. За задумом, гроші будуть отримувати люди напряму, а не підприємство, які надають послуги.

Згідно з нововведенням, усі субсидії з початку опалювального сезону будуть виплачені в грошовій формі. До того ж, новий механізм дає можливість отримати допомогу безготівковим або готівкою. 

Субсидіанти
Субсидіанти

“На етапі безготівковій монетизації субсидіант отримує гроші на свій рахунок в Ощадбанку і сам платить за рахунками. Якщо у споживача є заборгованість, то гроші надходять на рахунок субсидіанта, автоматично списуються на оплату, а залишок можна зняти після закінчення опалювального періоду”, – розповів експерт з питань енергоощадження Святослав Павлюк.

Експерт також зазначив, що в бюджеті на 2020 рік закладено менше коштів на виплати, але зазвичай спочатку влада передбачає менше фінансування, а протягом року кошти додає. Пояснив він це зниженням цін на газ на європейських ринках і неможливістю точно передбачити розмір доплат надалі.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: