date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time24.01.2023

П’ять фраз, яких варто уникати на співбесіді

П’ять фраз, яких варто уникати на співбесіді

Є досить прості помилки, які тим не менш, здобувачі часто допускають

Співбесіда – важлива і вирішальна подія для тих, хто шукає роботу. Щоб сподобатися здобувачеві, варто подбати не тільки про зовнішній вигляд, але і стежити за тим, що ви говорите. Помилок бути не повинно.

Однак типові помилки кандидатів є типовими саме тому, що більшість їх все ж допускає. Хтось через неуважність, хтось через самовпевненість. У будь-якому випадку, попереджений – значить озброєний.

Work.ua розповідає про п’ять фраз, вимовляти які на співбесіді слід з обережністю, а то і зовсім не варто.

“Я все запам’ятаю”

Ні, так це не працює. Якщо вам повідомляють важливу інформацію, то бравада хорошою пам’яттю буде не кращим способом відзначитися перед роботодавцем. Швидше покаже вас людиною, яка може тримати під контролем лише пару-трійку нагальних справ і проявить вашу неорганізованість.

У подібних ситуаціях блокнот або смартфон будуть вашою надійною опорою. Уміння організовувати свій час, обробляти інформацію і стежити за станом справ буде серйозним плюсом для будь-якого потенційного співробітника.

“Я хочу стати керівником відділу”

Не варто так прямолінійно відповідати на стандартне запитання про те, як ви бачите своє майбутнє в компанії через п’ять років. Навіть якщо ви прагнете до цього (а це гідне і вигідне для вас устремління), будьте дипломатичнішим, адже керівництво не сама мета, правда? Ви напевно:

  • хочете домогтися професійного росту в тій чи іншій посаді;
  • прагнете знайти найкраще застосування своїм навичкам і здібностям в компанії;
  • зацікавлені у власному розвитку і допомозі професійного розвитку інших в інтересах компанії.

Ось і говоріть про це.

“Я планую почати власну справу”

Як правило, компанії прагнуть залучити в штат людей, які націлені рости і розвиватися разом з нею, поділяють її місію, цінності і цілі. І як правило, компанія зацікавлена в тому, щоб зберегти нового співробітника в штаті на максимально тривалий час.

Якщо ж у ваших планах розпочати власну справу, то зарахування вас в штат – вкладення досить невигідне.

Дізнавшись про це, інтерв’юер найімовірніше вирішить, що ви не плануєте надовго затримуватися в компанії, а це досить серйозний аргумент, щоб відмовити вам у працевлаштуванні.

“Це не входило до моїх посадових обов’язків”

Словосполучення “робота в команді” стало настільки загальним, що часом важко дійсно зрозуміти, що ж за ним стоїть. Скажімо прямо, командний гравець винесе сміття, якщо відро переповнене. Він не буде перекладати це непривабливе завдання незалежно від того, в чиї безпосередні обов’язки воно входить.

Пошук відповідальних або винних прямо суперечить принципам командної роботи.

Якщо справа має бути зроблена, будьте тим, хто до цього додасть всіх зусиль. Вказівка на те, що та чи інша задача не входить у ваші прямі посадові обов’язки, може викликати в інтерв’юера серйозні сумніви у вашій професійній придатності і здатності спрацюватися з колективом.

“Попередня робота/керівник/колеги були справжнім жахом”

Навіть, якщо не все на попередньому місці роботи складалося гладко, дотримуйтеся фактів і не відходьте від обговорюваного питання. Якщо йдеться про міжособистісні відносини, вам слід не просто вказати на конфлікт, а пояснити, яким чином він наносив шкоду професійним відносинам і заважав досягненню бажаних результатів.

Це дозволить інтерв’юеру запам’ятати вас як людину, віддану роботі і таку, яка цінує діловий етикет, а не як ще одного кандидата, який скаржився на свого колишнього роботодавця.

Звичайно, всі перераховані помилки досить прості, але тим не менш, здобувачі часто допускають саме їх через незнання або неуважність. Не забувайте, що більшість очевидних прорахунків допускаються саме тому, що вони виглядають занадто очевидними для того, щоб про них турбуватися.

Тим часом сайт “Сегодня” з’ясував, як зберігати спокій в стресовій ситуації: вісім надійних способів. Щодня проводьте тренування для власного терпіння.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: