date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time5.02.2020

Податкова знижка на навчання: як отримати, поради та лайфхаки від спеціаліста

Податкова знижка на навчання: як отримати, поради та лайфхаки від спеціаліста

І йдеться не лише про здобуття знань у вищих навчальних закладах. Чималих коштів потребує художня чи спортивна школа. Проте батьки можуть повернути частину інвестованих в навчання коштів, скориставшись податковою знижкою.

Компенсація до 18% вартості навчання

Податкова знижка – це витрати платника податків, пов’язані з придбанням товарів (робіт, послуг), на суму яких дозволено зменшити його річний оподатковуваний дохід. Громадяни України, які офіційно працевлаштовані та при цьому оплачують навчання, мають право на компенсацію до 18% його вартості.

Податкову знижку може отримати громадянин України з офіційно підтвердженим доходом (окрім приватних підприємців), який оплачує послуги середньо-спеціальної або вищої освіти за себе, або не працюючого члена сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік/дружина, діти).

Отримати відшкодування (податкову знижку) за витратами на освіту, зробленими в минулому календарному році, можна до 31 грудня, включно, поточного року.

Які документи необхідні

  1. Паспорт громадянина України;
  2. Довідка про присвоєння ідентифікаційного податкового номера;
  3. Довідка про доходи з місця роботи, де буде вказана сума нарахованої заробітної плати, сума соціального внеску, сума податку на доходи фізичних осіб та сума військового збору, по щомісячно, і загальною сумою за рік;
  4. Копія договору з навчальним закладом;
  5. Копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) про оплату послуг за навчання за звітний календарний рік;
  6. Документи, що підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження, якщо оплата за дитину, свідоцтво про шлюб – якщо за чоловіка/дружину);
  7. Податкова декларація про майновий стан і доходи за звітний період (За формою затвердженою Наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859, у редакції наказу Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 556).

Який порядок дій

  1. Оплатити навчання у ВНЗ або ПТУ та зберегти відповідні квитанції;
  2. Отримати довідку про доходи за місцем роботи за рік, в якому було здійснено оплату послуг за навчання;
  3. В наступному, після здійснення оплати послуг за навчання, календарному році, заповнити податкову декларацію про доходи із зазначенням сум доходу, сплачених податкових платежів та зборів, сум видатків на оплату послуг навчання, розрахунком суми очікуваної податкової знижки, банківськими реквізитами для зарахування суми податкової знижки за результатами перевірки декларації;
  4. Подати перелічений вище пакет документів до управління Державної фіскальної служби за місцем  Вашої реєстрації;
  5. Отримати податкову знижку, шляхом зарахування відповідної суми на Ваш банківський рахунок, вказаний Вами у декларації.

Часові рамки

Якщо Ви не скористалися правом на податкову знижку за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступний податковий рік не переноситься.

Якщо з боку органів ДФС відсутні зауваження щодо поданих Вами документів та декларації про майновий стан і  доходи, сума компенсації (податкова знижка) повинна бути зарахована на Ваш банківський рахунок протягом 60 днів.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: