date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time6.10.2019

Про штамп в паспорті можна більше не мріяти: як тепер в Україні будуть регулювати сімейне питання

Про штамп в паспорті можна більше не мріяти: як тепер в Україні будуть регулювати сімейне питання

1 жовтня, вівторок, Інна Ємельянова, заступник міністра юстиції, повідомила, що штамп про укладення шлюбу в паспорт тепер ставити не будуть. Відтепер дані збираються просто вносити до державного реєстру.

“Це було зроблено для того, щоб виключити можливість двоеженства. Адже часто люди втрачали паспорта, і потім повторно вступали в шлюб в іншому місті. Зараз це буде зробити неможливо, так як всі дані будуть зберігатися в держреєстрі. Тому при укладенні шлюбу всі дані будуть перевірятися через комп’ютерну базу”, – пояснила причину реформи Ємельянова.

Ємельянова зазначила, що взагалі, штамп у паспорті не потрібен – толку від нього особливого немає. Якщо подружжя здійснює будь-які операції, які пов’язані з нерухомістю (купівля, продаж, дарча, тощо), то штамп їм у цьому все одно не допоможе. Для здійснення операції на спільне майно необхідно мати нотаріальну завірену згоду кожної із сторін.

Однак, і в такій ситуації зловмисники знаходять лазівки, Ємельянова додає: “Адже буває так, що людина в шлюбі складається, а штамп в паспорті відсутня. У цьому разі продавець може ввести покупця в оману і продати куплену ним під час шлюбу нерухомість без згоди одного з подружжя”. З допомогою держреєстру не можна збрехати про те, чи дійсно людина перебуває в шлюбі чи ні. Також документ не можна підробити, а точність даних з будь-якої точки України можна перевірити через комп’ютерну базу.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: