date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time15.05.2019

Ціни на овочі: цибуля подешевшає, а від картоплі доведеться відмовитися

Ціни на овочі: цибуля подешевшає, а від картоплі доведеться відмовитися

Цибуля, яку вже почали називати елітним продуктом в Україні скоро нарешті дешевшає. Вже у квітні ціна знизилась на 30% і продовжу падати. А що буде з іншими овочами? Пише “Знай”.

Перестали контролювати посіви

Так склалося, що цибуля дорожче імпортних апельсинів та бананів. 

цибуля

За словами експертів, в усьому виннен поганий врожай у минулому році, а також скорочення площ для посівів цих культур. У нас влада не сильно переймається питанням потреб населення, а фермери поняття не мають, скільки і чого посадити.

“В минулому році я припускав, що ціни на всі продукти в 2019 році традиційно зростуть на 5%, і навіть в самих диких фантазіях не міг уявити зростання вартості  в 5 разів. Проблема в тому, що ми не знаємо, скільки споживаємо, вирощуємо і скільки експортуємо в рік. Держава втратила функцію контролю над прогнозуванням ринку. Хоча він є у всіх країнах ЄС, Канаді та США, де кожен фермер знає, яка буде ціна і врожай не тільки у себе в країні, але і в світі. У нас ніхто нічого не знає. Сподіваюся, ця історія з цибулею стане гарним прикладом для нового Кабміну, щоб почати вести повноцінний баланс виробництва і споживання, – пояснює “КП” в Україні” директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Простіше купити імпортне

Через неадекватні ціни на вітчизняні овочі тепер вигідніше купувати імпортне. Запаси минулорічних продуктів дійшли до мінімуму і продавці почали накручувати ціни, хто які захотів.

овочевий ринок

Крім цибулі, за словами фахівця, тепер і картопля, яку ми вирощуємо з давніх-давен, скоро також може сильно вдарити по гаманцях українців.  А вся справа в тому, що ціна на вітчизняну картоплю хорошої якості вже така, що простіше купити імпортну, у тих же сусідніх країнах.

молода цибуля

Також експерт прогнозує, що з настанням сезону на перший врожай цибулі та молодої картоплі, ціни трохи стабілізуються.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: