date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time30.06.2019

У людних місцях з’являться дефібрилятори і аптечки: МОЗ готує нову реформу

У людних місцях з’являться  дефібрилятори і аптечки: МОЗ готує нову реформу

Зовсім скоро в людних місцях країни можуть з’явитися дефібрилятори і публічні аптечки з усім необхідним для надання першої медичної допомоги. Про це йдеться у проекті наказу МОЗ, який днями був винесений на обговорення, – пишуть “Сьогодні”.

Автори відзначають, що в публічних місцях під час виникнення надзвичайних ситуацій підвищуються ризики отримання травм і є велика ймовірність раптової зупинки серця. Вчасно допомогти постраждалим і збільшити їхні шанси на життя до приїзду в лікарню покликані громадські аптечки. Якщо документ схвалять, їх встановлять скрізь, де збирається люд: в офісах, школах, кінотеатрах, торгових центрах, на заправках, тимчасових майданчиках. Аптечки позначать зеленим кольором і розмістять у видних та доступних для всіх місцях.

Відповідальним за їхнє придбання, укладання і зберігання буде керівник підприємства. Його зобов’яжуть пройти курси першої медичної допомоги в центрах при МОЗ та отримати сертифікат. Втім, глава компанії зможе призначити відповідальним і підлеглого – той теж муситиме пройти навчання.

За задумом МОЗ, аптечки будуть відрізнятися за складом залежно від кількості людей на території. Так, у місцях, де збирається не більше ніж 30 осіб, мусить бути укладання з еластичними і марлевими бинтами, стерильними серветками, лейкопластирем, перев’язочною косинкою, рукавичками, джгутом і ножицями. Також в такій аптечці буде плівка-клапан для вентиляції легенів, термоковдра і навіть маркер для відміток про те, яка саме перша допомога була надана. Також там, де очікується скупчення люду до 200 чоловік, можна розраховувати ще й на тонометр, армований скотч і ліхтарик. Ці два види комплектів помітять наклейкою з хрестом.

Третю категорію комплектів позначать ще й серцем з блискавкою і передбачать для великих об’єктів, де можуть перебувати до тисячі осіб. Крім перерахованого туди додадуть ротові повітроводи, перев’язувальні і гіпотермічні пакети, протиопікові пов’язки, шприци та медичні препарати: розчин глюкози, адреналін, нітрогліцерин, повідон-йод, хлоргексидин, аспірин і парацетамол.

Там будуть і прилади: стетоскоп, пульсоксиметр і навіть дефібрилятор. Як зазначає глава МОЗ Уляна Супрун, ним зуміє скористатися кожен.

“Пристрій має голосове меню-помічник і включає заряд тільки тоді, коли зафіксує порушення ритму серця. Його робота максимально автоматизована”, – пояснила міністр.

Вона додала, що під час зупинки серця шанси на виживання людини зменшуються на 7-10% з кожною хвилиною без дефібриляції, тому чим швидше людина отримає допомогу, тим краще.

Загалом експерти позитивно оцінюють ініціативу МОЗ.”Такі аптечки дійсно можуть допомогти більшій кількості людей дочекатися приїзду швидкої допомоги живими”, – говорить невропатолог Олександр Ніколаєнко.

Він пояснює, що ймовірність тієї чи іншої медичної події в малому або великому скупченні людей різниться – звідси й різні склади публічних аптечок. Також лікар схвалює відсутність популярних ліків у комплектах.

“Будь-які препарати мусить призначати тільки фахівець, годувати потерпілого таблетками самостійно без точного діагнозу – небезпечно, тому вони недоречні в наборі”, – розповів лікар, додавши, що підставам для введення ін’єкцій адреналіну або глюкози мусять навчити на спецкурсах.

Інші лікарі вказують на важливий момент – у нас в країні мало людей, які знайомі хоча б з азами першої медичної допомоги, тому паралельно з аптечками потрібно підвищувати і знання громадян.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: