date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time18.05.2020

Українці будуть купувати квартири за новими правилами, що зміниться вже з наступного року

Українці будуть купувати квартири за новими правилами, що зміниться вже з наступного року

В Україні хочуть по-новому захищати права інвесторів на первинному ринку житла. Мається на увазі законопроєкт про захист прав інвесторів-покупців житла, який не буде стосуватися вже існуючих довгобудів. Слухання у профільному комітеті, на якому розпочалася розробка відповідного документу, пройшли в листопаді 2019 року. 

За дорученням профільного комітету і за безпосередньої участі його багатьох приватників готується законопроєкт щодо захисту при придбанні майбутньої нерухомості. Депутати-співавтори цього законопроекту планували зареєструвати його в парламенті ще в першому кварталі цього року, однак завадив карантин.

Купівля квартири, скріншот: YouTube
Купівля квартири, скріншот: YouTube

Планується, що закон набере чинності через 6 місяців з дня його прийняття і буде поширюватися на всі об’єкти будівництва, право на виконання будівельних робіт за якими буде отримано від дня набрання ним чинності. Для забудовників нововведення будуть мінімальними. Вони стосуватимуться змін правил на ринку в бік більш прозорих та відповідальних. Головне — це зміна підходів до прав громадян, які бажають придбати житло в новобудові.

Реєстрація права власності об’єкта будівництва за замовником відбуватиметься автоматично після отримання права на виконання будівельних робіт, і реєстрація права власності на окремі складові частини (квартири, комерційні приміщення) майбутнього об’єкта нерухомості відбувається за тим же принципом. Тобто кожна придбана квартира на етапі будівництва отримує автоматичну реєстрацію. 

Крім того, до введення об’єкта в експлуатацію 10-13% площі забудовник не має права продавати, оскільки вона повинна стати гарантійним об’ємом в разі виникнення форс-мажорів, банкрутства забудовника та ін. Зазначається, що гарантійна частина може бути і вищою — до 20-25%.

З одного боку, покупець отримує більше гарантій, що об’єкт буде закінчений, але забудовник змушений буде значно підвищити стартові ціни, щоб покрити свої витрати на будівництво, щоб перекрити 1/4 недоотриманих коштів на етапі будівництва. 

Купівля квартири, скріншот: YouTube
Купівля квартири, скріншот: YouTube

Основні положення документа:

1. Законопроєкт вводить ряд нових понять, головним з яких є складова частина діленого об’єкта незавершеного будівництва, що має на увазі придбану квартиру інвестором;
2. Об’єкт незавершеного (що будується) об’єкта стає окремим об’єктом цивільних прав;
3. Відчуження прав на подільний об’єкт може здійснюватися лише шляхом відчуження його складових, тобто відчужується не сам незавершений об’єкт (будинок), а кожна квартира окремо;
4. Продаж квартир відтепер стане можливою тільки після держреєстрації права власності об’єкта будівництва за забудовником. 5. Інвестор стає покупцем споруджуваної квартири і має всі правові можливості, при необхідності, відстоювати свої інтереси;
6. Покупець купує квартиру в майбутньому будинку, а не право вимоги м2;
7. В договорі купівлі-продажу повинен бути чітко вказано ідентифікатор майбутнього об’єкта нерухомості в Єдиній електронній системі, реєстраційний номер в Держреєстрі майнових прав на нерухоме майно із зазначенням його характеристик і т.д., аж до вказівки розміщення квартири на поверсі, вартість об’єкта і способи її визначення, термін завершення будівництва і зобов’язання по передачі покупцеві квартири, відповідальність за невиконання умов договору;
8. Окремо прописана компенсація за зміну фактичної площі об’єкта, що здобувається. Якщо фактична площа виявиться більш ніж на 10% більшою, ніж прописано в договорі, то забудовник не має права вимагати від клієнта доплату.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: