date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time30.06.2019

З 1 вересня українські школярі зможуть навчатися вдома

З 1 вересня українські школярі зможуть навчатися вдома

Сімейна освіта для школярів стане доступною від 1 вересня. Таке нововедення запровадило Міністерство освіти, а зараз відповідне положення на ухваленні в інших міністерствах.  Перейти на сімейну освіту зможуть всі охочі, достатньо буде лише написати заяву, а тому в МОН, з нового навчального року чекають на значне збільшення хоумскулерів. Сьогодні таких дітей в Україні 54 тисячі. Як зробити такий перехід комфортним для дитини та чи варто навчатися вдома, дізнавався “ТСН”, посилаючись на “Сніданок 1+1”.

За словами психолога, у якої двоє з трьох дітей навчаються вдома, хоумскулінг підходить не всім, і починати готуватись до такого переходу варто за пів року.

“Підготуватись, перш за все мають батьки, самі. Тому що, дуже часто саме батьки виявляються не готові. Не готові до того навантаження, з яким вони стикаються. Яким чином? Проконсультуватися зі спеціалістом. Щоб зрозуміти з якими складнощами вони зустрінуться”, – каже психолог Юлія Магеррамова.

У Міністерстві освіти кажуть, з нового навчального року стати хоумскулером буде набагато легше. Адже в Україні змінили положення “про індивідуальну освіту”.

“За новим законодавством, індивідуальною вважається сімейна освіта, екстернат і педадогічний патронаж. Педадогічний патронаж передбачає супровід педагога від школи, екстернат і сімейна освіта – це тільки консультації і оцінювання. Сімейна освіта і екстернат дуже схожі між собою, але різниця в тому, що на сімейну мають право всі, а екстернат – це виключний перелік осіб”, – розповідає державний експерт Директорату дошкільної та шкільної освіти МОН Олена Ліннік.

Щоб організувати сімейне навчання вдома, достатньо принести відповідну заяву до школи за місцем реєстрації. Приймати їх почнуть з першого вересня, коли запрацює відповідне положення. Після цього викладачі допоможуть скласти навчальний план та проведуть і з батьками, і з дитиною консультацію. А наприкінці семестра на дітей чекатиме оцінювання знань.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: