date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time10.10.2019

Український бурштин заборонять вивозити до 2021 року: подробиці рішення Кабміну

Український бурштин заборонять вивозити до 2021 року: подробиці рішення Кабміну

Нещодавно Кабінет міністрів затвердив законопроект про заборону експорту бурштину-сирцю, який передбачає зосередження легального видобутку в копальнях, що вже існують. Мета цього закону – зупини нелегальний видобуток бурштину в Україні.

Що пропонується відповідним законопроектом, пише видання Хвиля.

Нові правила побудовані за принципом “батога та пряника”. Таким чином з одного боку, сама видобуток стає дешевше, а порядки отримання спецдозволів простіше і прозоріше. З іншого – значно посилює відповідальність за порушення встановлених порядків.

Як будуть видобувати:

  • дозвіл на видобуток бурштину будуть продавати на відкритому електронному аукціоні;
  • в одні руки можна буде отримати не більше 10 га землі;
  • ставка рентної плати знизиться з 25% до 15%;
  • отримані державою доходи розподілять у пропорції 70/30 – велика частина піде державному, менша – місцевому бюджету.
Видобуток бурштину
Видобуток бурштину

Законопроект містить й ряд обмежень. Так, необроблений камін не можна вивозити за кордон до 1 січня 2021 року. Вивозити з України можна лише готовий оброблений бурштин та вироби з нього.

За незаконний видобуток каменю впроваджується серйозне покарання у вигляді кримінальної відповідальності. Викритих у таких діяннях громадян можуть оштрафувати на суму від 51 тис. грн до 170 тис. грн або відправити до в’язниці на термін від 3-х до 6 років.

Видобуток бурштину
Видобуток бурштину

Ще більш суворе покарання загрожує при повторному правопорушенні, великих партіях бурштину (понад 100 неоподатковуваних мінімумів, в даному випадку 96 тис. грн), а також при видобутку каменю на території заповідників. Таке злодіяння оцінили тюремним строком 4-7 років з конфіскацією майна.

Також передбачена кримінальна відповідальність для чиновників, викритих у сприянні незаконному видобутку, і легальним добувачам, які відмовилися від рекультивації земель.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: