date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time10.03.2024

В якому віці вчити дитину читати?

В якому віці вчити дитину читати?

Отже, спершу, ми навчили дитину спати, потім, їсти ложкою, потім – ходити і нарешті – користуватися туалетом. Що наступне в цьому списку? Ви здивуєтеся, напевно, але все більше число педіатрів у світі, наступним пунктом програми називають читання!

«Читання?! У 2 або 3 роки? Та ви що, очманіли? »- Такою буде реакція більшості молодих мам, не сумніваюся.

І, тим не менше – так, саме в два-три роки! Яким би дивним нам це не здавалося, причини, які наводять вчені в якості доказів, виглядають цілком переконливими.

Але спочатку, невеликий ліричний відступ. У нашому, завантаженому по вуха новітніми технологіями світі -неписьменна людина приречений на жалюгідне животіння в самому низу соціальних сходів. Це давно відома істина, і цю залежність люди усвідомили ще на початку минулого століття, саме тому, в розвинених країнах постаралися ввести загальну початкову і середню освіту.Тепер, в наші дні, знайти неписьменного жителя якої не будь європейської країни – це ще потрібно постаратися!

Але, повторюю, все це було ясно ще сто і більше років тому, а сьогодні, якщо ви хочете кращого майбутнього, для своєї дитини – а яка мама цього не хоче – потрібно йти далі! Тому що саме по собі, вміння читати, вже не дає такої переваги як раніше, зараз, це вміння стає лише фундаментом в об’ємній піраміді знань, яку повинна здолати ваша дитина.

Ось чому починати вчити дитину потрібно якомога раніше, саме в три роки дитя тягнеться до знань і сприймає все, що відбувається як веселу гру, що допомагає йому запам’ятовувати вивчене.

Сьогодні, справа вже не в умінні- вам потрібно навчити дитину любити читати книги! Тільки так вона зможе просуватися далі, ніж багато його однолітків, мами яких порахували, що одного уміння досить.

Часто доводиться чути розхожу,зараз, думка: «Читання вже не так важливо в наші дні, коли в кожному будинку з’явився комп’ютер». О, так, навчити дитину тикати мишкою в картинки на моніторі – набагато легше, ніж навчити його читати. Але задумайтеся, чи так вже кардинально цей процес відрізняється від перемикання телевізійних каналів? І давайте згадаємо той відомий афоризм: «Ті, хто читає книжки, завжди будуть керувати тими, хто дивиться телевізор!». Для збереження педагогічного тонусу -повторюйте собі, його, як можна частіше. Це допоможе вам подолати хвилини смутку, коли щось не буде виходити.

Що стосується самого процесу навчання маленької людини читання в манері гри – він досить добре розроблений і описаний в різних джерелах. Кубики, дощечки з буквами, тематичні картинки і т.п. – Все це допоможе вам і вашому малюкові зробити перші кроки по дорозі знань. Основна складність почнеться потім, коли дитина здолає перші слова і пропозиції. Тепер, вам потрібно буде докласти весь ваш розум, всі педагогічні навички, для того, щоб зацікавити його читанням.

Допоможе вам у цьому вибір літератури. Згадайте, які книги були цікаві вам, в цьому віці,проконсультуйтеся з чоловіком, з приятелем, запитайте поради у знайомих, у педіатрів, у вихователів дитячих садків, у всіх, кого зможете знайти поблизу!Але ви просто зобов’язані знайти такий підхід до дитини, щоб інтерес до читання у нього зростав від книги до книги! Тільки так ви зможете його налаштувати на вбирання подальших порцій знання – книг по програмуванню, складної художньої літератури і т.п.

Зі свого боку, хочу дати одну пораду, якщо ви не бажаєте, щоб усі ваші труди пішли нанівець – не залишайте дитину наодинці з телевізором чи комп’ютерними іграми. Доведено, що багатогодинне переглядання мультфільмів або гра в найпростіші”стрілялки” – вельми негативно впливають на здібності дитини до отримання нової інформації.

По собі знаю, як заманливо виглядає перспектива відпочити і зайнятися якимись своїми справами, поки дитина«ганяє монстриків», але не потрібно забувати, що ці кілька років, найголовніші у житті маленької людини. Не дайте йому вирости сумовитим невдахою, тільки тому, що ви частенько воліли відпочити зайву годину, за його рахунок! Можливо,він ніколи про це не дізнається, але ви здивуєтеся, коли з’ясується, наскільки ваша власна совість – підла і зла особа. І злопам’ятна.

Втім, відразу обмовлюся, є спеціальні комп’ютерні ігри для малюків, де в ігровій формі йде процес навчання, і в тому числі читання – такі ігри можна тільки вітати. Але, звичайно ж, ви повинні сидіти поруч і допомагати розібратися у важких випадках.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: