date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time24.12.2019

В Україні набули чинності штрафи для пішоходів: що світить порушникам ПДР

В Україні набули чинності штрафи для пішоходів: що світить порушникам ПДР

В Україні втратило чинність негласне правило “пішохід завжди має рацію”. За рішенням Верховного суду, пішохід, який стане причиною ДТП, повинен відшкодувати водієві ремонт авто. Досі на пішоходів не діяли жодні штрафи, а на дорогах щодня гинули десятки людей. 

Деякі злісні пішоходи-порушники дозволяли собі вискакувати навіть на шестисмугову проїжджу частину. Автоінструктор Ольга Байдородіна поскаржилася на ситуацію:

Пішоходи, Новый Взгляд
Пішоходи, Новый Взгляд

“Вони стоять не на тротуарній зоні, а вилазять на дорогу. Я от не знаю, як їх прогнозувати. Вони побіжать? Або вони будуть стояти? І водій не може побачити, хто звідти вискочить”

Особливо небезпечними водії вважають людей з навушниками та в капюшонах, оскільки вони майже не чують і не бачать автомобілів. Також до категорії пішоходів, яких варто остерігатися, відносять пенсіонерів. 

Пішоходи, Правда Гомель
Пішоходи, Правда Гомель

Психолог Вадим Колесников пояснив, що штовхає людей фактично під колеса. На думку фахівця, така поведінка властива особам з комплексом жертви. Вони або брешуть, до того ж навіть самим собі, або демонстративно ризикують.

“Доведено, що ті, хто брешуть, і ті, хто огидно поводиться на дорозі, вважають, що з ними колись вчинили несправедливо. І тепер ця несправедливість нібито дає їм можливість нехтувати елементарними правилами. Зокрема, і правилами дорожнього руху. Це зневага до оточуючих. Це впевненість в тому, що є лише твоя правда”, – пояснює психолог.

Патрульна поліція, фото: Вінниця Ок
Патрульна поліція, фото: Вінниця Ок

Психолог зазначає, що такі люди ніколи не визнають свою провину. Але є несподіваний рецепт виправлення ситуації. Фахівець радить частіше хвалити таких людей та нагадувати, що вони заслуговують на похвалу і з ними ніхто не воює. 

Проте справедливим і дієвим буде жорстке покарання для порушників у вигляді штрафу. Зараз штраф за перебігання дороги у непризначеному для цього місці становить лише 51 гривню. Проте недавно стався перший в історії України прецедент, коли Верховний суд зобов’язав пішохода компенсувати власнику авто 100 тисяч гривень на ремонт. Таку ситуацію юристи назвали проривом, адже раніше в судах діставалося лише водіям.

Штраф для водіїв, фото: Autonews
Штраф для водіїв, фото: Autonews

Раніше водії ремонтували авто за власні кошти. Юрист зауважив, що дуже складно що-небудь довести, якщо немає свідків або записів з відеореєстратора. Тому радить усім водіям встановити таку апаратуру.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: