date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time25.01.2023

Варіант коронавірусу “Кракен” вже в Україні: симптоми та особливості штаму

Варіант коронавірусу “Кракен” вже в Україні: симптоми та особливості штаму

В Україні виявили перший випадок зараження новим штамом COVID-19 “Кракен”. УНІАН розповість, що відомо про цей штам.

В Україні виявили новий штам COVID-19, який може бути більш заразним. Коронавірус “Кракен” знайшли в Сумській області у невакцинованого українця. Це перший випадок зараження в Україні, але в світі цей штам вже виявлений у більш ніж 5000 осіб в 29 державах світу. Передбачається, що виник цей штам в США.

УНІАН розповість, в чому особливість штаму “Кракен”, чи є у нього специфічні симптоми і чим він небезпечний.

Чим небезпечний штам коронавірусу “Кракен”

Штам “Кракен” є злиттям двох різновидів раніше відомого штаму “Омікрон“. “Кракен” відрізняється високою активністю зв’язування вірусу з клітинами людини, що робить його набагато більш заразним. Саме тому він отримав назву як у міфічної істоти Кракена, яке огортає жертву щупальцями.

При більш високій заразності “Кракен” викликає легший перебіг хвороби. Проте, хвороба протікає легко в основному тільки у молодих людей без хронічних захворювань.

Як повідомляє МОЗ України, штам “Кракен” може ефективніше “обходити” імунітет людини, що робить його більш небезпечним для літніх людей і володарів ослабленого імунітету, а також для невакцинованих.

Симптоми штаму коронавірусу “Кракен”

Симптоми захворювання при зараженні “Кракеном” такі ж, як при “Омікроні”. При цьому хвороба протікає легше. Основні симптоми такі:

  • лихоманка;
  • сильна загальна слабкість;
  • головний біль;
  • біль у м’язах;
  • нежить;
  • першіння в горлі;
  • кашель і чхання;
  • біль у животі;
  • діарея.

Перші симптоми захворювання зазвичай проявляються на 3-5 день після зараження. Втрата смаку і запаху може зустрічатися, але рідше, ніж при інших штамах COVID-19.

Як захиститися від штаму “Омікрон”

Лікарі нагадують, що незважаючи на війну в Україні, коронавірус нікуди не пропав. Українці продовжують хворіти і вмирати від цієї хвороби. Найефективнішим способом захисту організму є вакцинація. Дослідження ВООЗ показують, що штам “Кракен” менш небезпечний для людей, які робили бустерну вакцину не пізніше, ніж 6 місяців тому.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: