date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time8.01.2023

Як дізнатися від чого болить живіт

Як дізнатися від чого болить живіт

Живіт болить. Знову. Ми думаємо, що: переїли, отруїлися, з’їли щось не те тощо. “Порадник” пропонує вашій увазі нескладний метод, який допоможе зрозуміти, з яким саме органом скоїлося лихо.

Але ви маєте розуміти, що цей метод не відміняє необхідності консультації з лікарем!

Біль “на 10 годин”

Біль “на 10 годин” може свідчити про жовчнокам’яну хворобу, тому вимагає негайного звертання до лікаря.

У жовчному міхурі накопичується жовч. При кожному прийомі їжі вона викидається в кишечник і подрібнює жири, готовлячи їх до перетравлення. Щоб жовчний міхур працював справно, а камені в ньому не утворювалися, жовчний міхур повинен скорочуватися і викидати жовч приблизно п’ять разів на день (після кожного прийому їжі).

Якщо людина їсть один раз на день, то міхур не скорочується, жовч не викидається, вона застоюється, густішає і перетворюється на камені. Під час прийому їжі, коли міхур починає скорочуватися, камінь може, наприклад, застрягти в протоці жовчного міхура і викликати сильний біль.

Не можна робити домашні процедури з очищення печінки!

Якщо в жовчному міхурі є камені, то під час таких процедур, коли жовчний міхур інтенсивно скорочується, камені можуть потрапити в протоки, закупорити їх і викликати найсильніший біль.

Біль “на 12 годин”

Біль “на 12 годин” може свідчити про печію, інфаркт міокарда або виразку шлунка

Найбільш безпечний біль – біль під ложечкою – викликаний печією. Вона з’являється в той момент, коли шлунковий сік потрапляє у стравохід.

Біль під ложечкою може бути ознакою інфаркту міокарда, що виникає в результаті тромбування судин серця, а також виразки шлунка.

Майже у 70% жінок інфаркт міокарда проявляється шлунковими болями і нудотою, тому з появою болю “на 12 годин” необхідно терміново звернутися до лікаря.

Біль “на 2 години”

Біль “на 2 години” може свідчити про гострий панкреатит – смертельно небезпечне запалення підшлункової залози.

Основна функція підшлункової залози – вироблення ферментів, які беруть участь у перетравленні їжі. Щоб уникнути самоперетравлення підшлункової залози, ферменти виробляються в неактивній формі і активізуються тільки тоді, коли потрапляють у дванадцятипалу кишку.

Якщо порушується нормальне функціонування підшлункової залози, наприклад, у результаті закупорки протоки жовчним каменем, ферменти не надходять у дванадцятипалу кишку, вони активізуються у самій підшлунковій залозі і приводять до її руйнування. Потім ферменти потрапляють в інші органи і руйнують їх. Тому при болі “на 2 години” необхідно терміново звернутися до лікаря.

Біль “на 8 годин”

Біль “на 8 годин” може свідчити про апендицит. Апендикс – це червоподібний відросток. Він розташований у тому місці, де тонкий кишечник переходить у товстий. Якщо апендикс засмічується або вхід у нього перекривається харчовою грудкою – виникає біль, що вимагає негайного звертання до лікаря.

Щоб запобігти розвитку апендициту – вживайте продукти, що багаті грубими волокнами, які нормалізують роботу кишечнику.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: