date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time1.10.2023

Як правильно робити інгаляцію при застуді

Як правильно робити інгаляцію при застуді

Щоб заспокоїти збуджені дихальні шляхи і опухлі слизові оболонки носа при застуді, допоможе інгаляція. Залежно від скарг існують різні засоби, які допоможуть при недугах, але щоб провести інгаляцію правильно, є деякі пункти, на які слід звернути увагу.

Трави, ефірні масла або сольові розчини допомагають полегшити стан без побічних дій. Така чистка носоглотки без хімії допомагає заспокоїти дихальні шляхи. У водяному парі трав’яних настоїв містяться субстанції лікарських трав і масел.

Залежно від скарг є різні засоби, які можна використовувати при інгаляції. Пацієнти з бронхітом можуть використовувати такі природні лікарські засоби, як аніс, фенхель і чебрець. Вони розчиняють слиз, а чебрець (шавлія) ще й усуває  спазматичний кашель і діє дезинфікуючи.

Евкаліпт має схожу дію, проте так само, як і аніс, його слід використовувати з обережністю, так як ментол не кожному підходить. Особливо використання ментолу може негативно позначитися на проблемах з диханням у дітей грудного та молодшого віку.

Ромашка – також популярний засіб для інгаляції, який м’яко заспокоює дихальні шляхи, а також надає протизапальну і бактерицидну дію.

М’ятний сироп полегшує головні болі та інші простудні симптоми. Шавлія має бактерицидну дію, і допомагає справитися з тонзилітом і запалених горлом.

Для правильної інгаляції можна використовувати або спеціальні інгалятори, або скористатися старим випробуваним методом, при якому процедуру проводять, сховавшись під рушником над мискою з гарячою водою. При класичному варіанті слід вдихати так, щоб дихальні шляхи прогрівалися, але не обпікалися, особливо це стосується інгаляцій з ментолом. У цьому випадку очі необхідно закривати. Ні в якому разі не можна дихати киплячим відваром – це може призвести до опіку дихальних шляхів.

Якщо ви купуєте інгалятор для маленької дитини, уточніть у продавця, з якого віку можна використовувати даний прилад.
При проведенні процедури над мискою не опускайте лице ближче, ніж на 20 см до поверхні.
Необхідно також враховувати, що існують протипоказання для інгаляції, в тому числі: серцево-судинні захворювання, гіпертонія, а також гнійна ангіна і висока температура.

Тривалість інгаляції для дорослих становить близько 5 хвилин, для дітей – не більше 3 хвилин.

Якщо не стає краще: до лікаря!

Сучасні інгалятори володіють такими перевагами, як захист очей і більш цілеспрямоване вдихання парів спеціальними розчинами. Зрозуміло це коштує грошей, на відміну від класичного способу. Але і в тому, і в іншому випадку, якщо симптоми не проходять або супроводжуються весокою температурою, необхідно обов’язково звернутися до лікаря.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: