date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time15.06.2023

Як прочистити зливний отвір у ванній або на кухні — 7 способів

Як прочистити зливний отвір у ванній або на кухні — 7 способів

Ймовірно, один із найбільших недоліків сантехніки — це засмічення стоків у раковині, душовій або ванні. Які причини цього і як швидко та ефективно прочистити зливні отвори?

Причини засмічення стоків

На кухні

Одна з поширених причин засмічення стоку у кухонній раковині — фруктова шкірка, а також такі крохмалисті та/або волокнисті продукти, як картопля, лушпиння цибулі й кукурудзи та спаржа. Потрапляючи у зливний отвір, вони через деякий час розмокають і закупорюють його.

Інші поширені причини — це масло і жир, які ні в якому разі не можна зливати в кухонну раковину. Вони не тільки прилипають до труб, зменшуючи прохід для води, але й накопичуються у стоці, із часом усе більше забруднюючи його.

У ванній

Найбільш поширені причини закупорки зливних стоків у ванній — це волосся та зубна нитка. А накопичення бруду і мила може посилити проблему.

Прості способи прочищення стоку

Побачивши, що вода на кухні або у ванній стала погано проходити, не варто панікувати та бігти до магазину за хімікатами. Ось декілька нетоксичних способів прочищення засміченого стоку.

1. Вантуз

Іноді найпростішим способом прочистити стік є використання вантуза. Наберіть у раковину або ванну трохи води, щільно прикладіть до зливу вантуз і прокачайте. Потім промийте слив гарячою водою.

2. Оцет і харчова сода

Харчова сода — це луг, оцет — кислота, а разом вони — хороший очищувач. Також вам знадобиться ємність із гарячою водою. Якщо стік зроблений із пластику, краще використовувати теплу воду, — гаряча може розплавити пластикові труби.

Залийте у стік трохи гарячої води, а потім засипте в нього стакан харчової соди. Через 10 хвилин вилийте склянку оцту та ще склянку гарячої води. Через деякий час промийте водою, за необхідності повторіть.

3. Перекис водню і харчова сода

Для приготування засобу змішайте столову ложку харчової соди та склянку перекису і вилийте у забитий стік. З’явиться піна, і це нормально. Зачекайте 15 хвилин, потім промийте стік гарячою водою.

4. Товстий дріт

Ще один спосіб прочистити зливний отвір — витягти причину засмічення. Для цього можна використовувати спеціальний трос або товстий дріт, наприклад, зі старої вішалки. Розпряміть дріт, зігніть один кінець і вставте у зливний отвір. Продовжуйте переміщувати його усередині стоку, щоб виштовхнути або витягнути джерело засмічення. Вигнутий кінець зачепить сміття, яке знаходиться у трубі.

5. Мило і гаряча вода

Господарське мило містить компоненти для боротьби із жирами, тому, якщо жир і масла є основними винуватцями засміченості кухонної каналізації, цей метод буде ефективним. Залийте у стік трохи розчиненого мила, а потім — гарячу воду. Повторюйте один раз на тиждень.

6. Сіль, лимон і оцет

Сіль, лимон і оцет — три потужних інгредієнта для очищення стічних труб. Сіль також можна використовувати окремо, щоб очистити більш дрібні засмічення.

Для приготування суміші візьміть рівні частини солі й оцту (по 1 склянці), насипте в миску, змішайте і додайте близько ½ склянки лимонного соку. Щоб цю суміш можна було залити в каналізацію, вона повинна бути рідкою, тому за необхідності можна додати більше лимонного соку.

Вилийте суміш у каналізацію і залиште на 15—30 хвилин залежно від ступені засмічення. Після цього промийте гарячою водою.

7. Очищення труб вручну

Іноді не залишається нічого іншого, як прочистити труби власноруч. Це найскладніший і найнеприємніший, однак і один з найефективніших варіантів. Вам знадобиться пара рукавичок, відро і гайковий ключ. Поставте відро під раковину — безпосередньо під трубою. Потім відкрутіть гайки за допомогою гайкового ключа. Як тільки ви знімете цю ділянку труби, вода стече у відро. Очистіть трубу від бруду і засмічення та промийте теплою водою.

Джерело: Велика Епоха

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: