date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time18.06.2023

Як приготувати кисломолочний сир власноруч

Як приготувати кисломолочний сир власноруч

Для того щоби правильно приготувати кисломолочний сир вдома потрібно дотримуватися певних умов. 

Молоко, призначене для приготування сиру кисломолочного, потрібно пропастеризувати (нагріти до температури 76 °С та витримати при цій температурі 5 хвилин).

Гаряче молоко швидко охолоджують до температури заквашування +28-32 °С, для цього каструлю з гарячим молоком найкраще опустити в інший посуд з холодною водою, не допускаючи потрапляння її в молоко. Для більш швидкого охолодження холодну воду кілька разів міняють, або в холодну воду добавляють шматочки льоду.

Охолоджене молоко до температури +28-32 °С заквашують спеціальною закваскою для сиру кисломолочного, яку можна придбати в супермаркетах. Процедуру заквашування потрібно проводити відповідно до рекомендації фірми-виробника закваски, яка обв’язково додається. При цьому в готовому сирі кисломолочному буде міститися корисна молочнокисла мікрофлора.

Заквашене молоко добре перемішують ложкою, каструлю закривають кришкою і ставлять у тепле місце до утворення згустку. Термін сквашування згустку складатиме не менше 10 годин. При цьому температура сквашування повинна триматися на рівні +28-32 °С. Згусток повинен бути щільним, на зламі утворювати рівні краї і відокремлювати прозору, зеленувату сироватку. При використанні недостатньо сквашеного, слабкого згустку виходить сир кисломолочний невисокої якості. Якщо згусток переквашений, то сир виходить кислим.

Після утворення щільного згустку його розрізають на кубики розміром 2 см на 2 см і залишають у спокої на 1 годину для відділення сироватки, яку потім видаляють. Після чого згусток підігрівають до температури +45 °С, або до температури, яка зазначена в інструкції до закваски. Застосовувати високу температуру підігріву не бажано, так як сир буде сильно зневоднюватися. В процесі підігріву згусток злегка перемішують ложкою і залишають у спокої на 15 хвилин. За цей час сир кисломолочний спливе на гору і виділиться багато сироватки.

Потім сирну масу поміщають в решето або друшляк, який застелений лляною тканиною (серп’янкою) та залишають на 30-40 хвилин для самопресування. Сир кисломолочний охолоджують до температури +4-6 °С.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: