date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time16.11.2023

Як розпізнати битий автомобіль?

Як розпізнати битий автомобіль?

Дві аксіоми. Перш відзначимо два моменти. По-перше, візуальний огляд не відноситься до надійних способів, і краще провести інструментальну перевірку. Наведені нижче поради не відміняють інструментальної діагностики, а потрібні лише для того, щоб при першому знайомстві з машиною відмести найбезнадійніші (але відмінно виглядаючі) варіанти.

По-друге, аж ніяк не будь-яка фарбована і навіть бита машина є приводом відмовлятися від покупки. Якщо ДТП не призвели до пошкодження життєво важливих структур (наприклад, силового каркаса кузова), а ремонт зроблений якісно, ​​нічого особливо страшного в битій машині немає. Інша справа, що за приховування інформації можна попросити у власника знижку.

Відсутність дефектів

Кузов будь-якої старої машини зберігає на собі сліди її експлуатації: відколи, мікроподряпини, потертості. Природно, чим старше машина, тим їх більше, і нічого страшного в невеликих пошкодженнях немає: адже ви купуєте машину не з консервації.

А от наявність несподівано свіжого елемента кузова повинно викликати питання. Скажімо, на лівих дверях автомобіля видно сліди ударів дверима сусідніх машин і невеликі подряпини, а права лисніє, як тільки що з конвеєра – вірна ознака, що її недавно підновили. Навіщо – це вже питання інше.

Якщо лисніє вся машина, а спритний чоловік невизначеної зовнішності солодко співає про «дівчину, яка їздила тільки по вихідним» – швидше за все, ви маєте справу з перекупом, який «прикрасив» машину перед продажем, створивши враження (ймовірно, оманливе) ідеального кузова. Взагалі, знос кузова повинен бути пропорційний віку і пробігу машини: шестирічка з пробігом 120 тисяч не може мати кузова без дрібних дефектів. Їх повна відсутність, швидше за все, ознака або перефарбовування, або ретельного полірування, а вже з якою метою – потрібно розбиратися. Як мінімум, не варто вважати такий «ідеальний» кузов великим плюсом: з високою ймовірністю за ним ховається якийсь мінус.

Різнобарв’я

Якщо у вас досвідчене око, визначити зони фарбування можна по неспівпаданню відтінків. До речі, у жінок фарбовідчуття краще, хоча в даному випадку важливий і досвід. Природно, машина повинна бути чиста, а освітлення хороше.

Взагалі при фарбуванні кузовних елементів потрапити точно в колір – завдання складне. У серйозних компаніях для цього використовуються колористи та спеціальне обладнання, але й тоді трапляються незначні відмінності кольору. Правда, автомобілі фарбують не поелементно, а з переходом, захоплюючи частини «здорового» кузова, щоб не вийшло колірного кордону. Тому виявити добре пофарбований кузов по неспівпадінню відтінку може хіба що досвідчений колорист.

А ось кустарний ремонт – інша справа. Тут і попадання в колір може бути не настільки точним, і елементи можуть фарбувати окремо, що зробить машину досить «строкатою».

Майте на увазі, що деякі машини і на заводі фарбують не цілком: кузов зазвичай занурюють у ванни для грунтовки, а потім фарбують роботами. А ось бампера і деякі навісні елементи можуть фарбувати окремо, і тут теж можливий незначний промах з відтінком, який не має відношення до ДТП. Тому основну увагу слід приділити НЕ бамперу, а металевим кузовним елементам.

Елементи кріплення

Дуже багато про машину може розповісти стан кріпильного дріб’язку: болтиків, гаєчок, пістонів. На заводі їх найчастіше фарбують разом з кузовом. Якщо при ремонті майстрам доводиться знімати елемент, це видно за станом болтів або гайок. Скажімо, з одного боку болти кріплення дверей фарбують заодно з кузовом, а з іншого – сяють незайманим блиском. Це означає, що елемент знімався. Правда, буває, що двері прикручують після фарбування, тому в разі сумнівів подивіться на гарантовано здорову машину тієї ж моделі.

Дуже часто збірка кузовного елемента при ремонті поступається заводській – губляться пістони, декоративні вставки і т. п. Тому ретельно оглядайте кузов не тільки зовні, але і зсередини: обшивки дверей, шумоізоляцію на капоті, кріплення крил і т. п. Іноді недбалості майстрів досить очевидні.

Взагалі в прихованих порожнинах автомобіля ховається найцікавіше: майстри намагаються прикрасити видимі поверхні кузова, а ось «зсередини» залишають ляпи. Тому звертайте увагу на підлогу багажника (під килимком і запаскою) і підлогу кузова, на підкапотний простір і внутрішні поверхні арок.

І звичайно, варто подивитися на лючок бензобака: якщо є ознаки його зняття (незафарбовані або пошкоджені кріплення) – він знімався. А лючок бензобак знімають саме для підбору кольору під час кузовного ремонту.

Нерівні зазори або шви

Вітчизняні машини, особливо колишніх років, могли бути «кривуваті» від народження, але для виробників іномарок рівномірність зазорів – предмет особливої ​​турботи, оскільки впливає на суб’єктивне сприйняття якості. Зазор, нерівномірні по довжині або відрізняються по ширині від симетричному йому зазору – поширена ознака неякісного ремонту.

На заводах кузова автомобілів варять роботи або робочі, затискаючи деталі в спеціальні пристосування, які мінімізують вплив людського фактора. Тому заводські шви рівні, без «вузлів», напливів і сильних викривлень. Наявність «горбатого» шва або ляпуватого точкового зварювання – теж ознака кустарщини. До речі, дуже часто деталі, зварені на заводі точково, при ремонті варять швами.

Заводський герметик, використовуваний для ущільнення стиків, на заводі кладеться акуратно і зафарбовується так, що його часто не видно. Тому рясні «розводи» і напливи під фарбою можуть видати ремонт.

Не забуваймо, що автомобіль повинен бути симетричним, тут допоможе порівняння однакових елементів зліва і справа.

Поряд з нерівномірними зазорами, кустарний ремонт часто призводить до поганої працездатності елементів: погано закривають двері або перекошена кришка багажника – теж привід шукати ретельніше.

Підозрілі шини

Одна з проблем, яку може спричинити сильне ДТП – порушення геометрії кузова. Його наслідком може стати неможливість виставити на автомобілі правильні кути розвалу і сходження коліс, що призведе до підвищеного зносу шин. Тому звертайте увагу на колеса: якщо протектор стесаний з одного боку або різні шини зношені по-різному – це привід загнати машину на стенд і спробувати виставити кути установки коліс. Підозру повинні викликати і нові шини на старому авто: зазвичай перед продажем нових коліс не купують. Дещо про стан автомобіля може розповісти комплект зимової гуми, який часто залишають новому власнику.

Наостанок

І все-таки після первинного огляду та відсіву самих безнадійних варіантів ми рекомендуємо віддати машину фахівцям. Скажімо, електронний товщиномір безпомилково визначить місця, де автомобіль перефарбовували або є щедрий шар шпаклівки. Якщо машина все ж бита, але купити дуже хочеться, крім ретельного візуального огляду (включаючи приховані порожнини і вузли в зоні удару) корисно провести інструментальне вимірювання геометрії кузова.

В принципі, купувати можна автомобіль в будь-якому стані, адже питання в тому, щоб не переплатити за биту машину, як за ідеальну.

Нарешті, майте на увазі: близько 10% автомобілів отримують ушкодження ще до того, як передані першим власникам. Інший раз людина може цілком щиро не знати, що багато років їздив на машині, яка звалилася з автовоза або потрапила під складський навантажувач ще на заводі.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: