date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time3.05.2023

Як уникнути весняної депресії?

Як уникнути весняної депресії?

Здавалося б – закінчується нудна зима, визирає сонце, теплішає, день збільшується – суцільна краса! А настрій падає. Крім того, загострюються хронічні болячки, хто чим багатий – гастрит, тонзиліт, алергія. Довгий час вважалося, що основна причина такого глобального занепаду самопочуття криється в тому, що людина до весни витрачає останні запаси вітамінів. Однак сьогодні вчені відмовилися від цієї версії: не існує жодного вітаміну, який можна було б накопичити в організмі про запас на кілька місяців. Зараз як «робочої версії» розглядають збій в гормональній системі: як показали дослідження, майже 28% жінок і близько 18% чоловіків у віці від 26 до 60 років відчувають болісні гормональні коливання під час весняної метеоадаптаціі.
 
При цьому сам механізм виникнення весняної депресії до кінця вивчити не вдається. Відомий лише стандартний перелік найпоширеніших симптомів:
 
Погіршення сну: підвищена сонливість або, навпаки – проблеми із засинанням. Також у багатьох навесні починаються кошмарні сновидіння, в тому числі – «багатосерійні»;
 
Погіршення травлення, загострення захворювань шлунково-кишкового тракту, запори, проблеми з роботою жовчного міхура;

Пригнічений емоційний стан.
 
Не обов’язково шукати у себе повний перелік недуг: про наявність весняної депресії можуть свідчити будь-які два з вказаних. Але що ж робити?
 
Поради фахівців парадоксальні. Більшість з них схиляються до того, що навесні, на відміну від осені, не треба забезпечувати собі «щадний режим»: навпаки, необхідно спеціально посилити активність – завантажити себе роботою, придумати хобі чи піти на які-небудь курси.
 
Друга порада: слідкуйте за сонцем. Що це означає? Навесні кожен новий день довше попереднього на 1-2 хвилини. І треба завантажити світлу частину доби з таким обліком, щоб «денні» справи тривали до глибоких сутінків. Це допоможе налаштувати свій біологічний годинник на весняний лад і, головне – нормалізує сон.
 
Ось чого точно не варто робити, так це сідати на низькокалорійні дієти: їх час прийде пізніше, приблизно в середині квітня, коли обмінні процеси нормалізуються. Вживайте в добу не менше 1800 кКал – по будь-якій схемі. До речі, якщо ви будете поглинати цей раціон не на ніч, то втрата ваги розпочнеться природним шляхом.
 
Ще одне важливе нагадування: навесні підвищується сонячна активність, а це значить, що пора повертатися до денних кремів з SPF-фактором. Те, що на вулицях ще лежить сніг, ні про що не говорить: сонце вже починає атакувати виснажену зимовими холодами шкіру.
 
І останнє: як не банально, але кращим засобом для боротьби з весняною депресією вважається … новий роман. Ну, або не дуже новий. Стан закоханості підстьобує імунітет і стимулює процеси регенерації слизових оболонок!

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: