date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time29.03.2019

Як відновитися після прийому антибіотиків?

Як відновитися після прийому антибіотиків?

Кожна людина напевно хоча б один раз у житті лікувалася за допомогою антибіотиків. Ці препарати, втім, як і всі інші медикаменти, мають побічні ефекти. Вони надають негативну дію на мікрофлору кишечника, а також послаблюють печінку. Якщо лікар призначив їх для лікування, то обов’язково потрібно знати, як відновитися людині після антибіотиків.

Як відновитися печінці після курсу антибіотиків?

Мікрофлора людини складається з більш ніж мільйона організмів. Вони відповідають за процес метаболізму, захист від інфекцій і очищення організму. Антибіотичні препарати, вбиваючи інфекцію, усувають і ці корисні бактерії.

Тому після лікування потрібно спершу відновити мікрофлору, а також стан слизових оболонок органів.

Порушення процесу реабілітації веде до ослаблення імунної функції, появі алергії, гормонального дисбалансу, екземі, безсонні. У поодиноких випадках виникають напади тривоги і паніки. Але сучасна медицина пропонує досить велику кількість методів, як відновитися після тривалого прийому антибіотиків в дуже короткий термін.

Не потрібно приймати які-небудь спеціальні препарати. Прийти в норму допоможуть народні засоби, а також продукти харчування.

Не дарма при застуді рекомендується їсти курячий бульйон. У ньому міститься багато мінералів і амінокислот, включаючи глутамін, необхідний печінки. До того ж недавні дослідження показали, що існує зв’язок між цією речовиною і слизової кишечника. Головним інгредієнтом супу повинні бути кісточки. Підійдуть не тільки курячі, але і свинячі, а також яловичі ребра.

Кисломолочні та молочні продукти будуть корисні абсолютно завжди і період реабілітації не є винятком. Якщо стоїть питання, як відновитися після антибіотиків малюкові чи дорослому, потрібно вживати більше ферментованих харчових продуктів. Речовини, що містяться в них, сприяють відновленню клітин, лактації у годуючих мам і нормалізації травлення у немовлят. Корисно пити свіже молоко, бажано парне.

Ферментація дозволяє заселити живих, життєвих пробіотиків у травний тракт. Лактобактерії виробляють молочну кислоту, що збільшує число поживних речовин.

Ферментовані продукти корисні не тільки під час відновлення організму. При регулярному вживанні вони підтримують кишечник в нормальному стані. Сахароза і вуглеводи, що містяться в таких продуктах, перетворюються на спирт і корисні кислоти, що сприяє зміцненню імунітету і прискоренню обміну речовин.

Після курсу лікування рекомендується вживати більше квашеної капусти, сиру і йогурту домашнього приготування, а також кефіру, сметани і сколотин.

Як відновитися імунітету після лікування антибіотиками

Під час прийому ліків, так і після нього необхідно правильно харчуватися. Легка, але поживна їжа дозволить не навантажувати організм при хворобі, а після курсу антибіотикотерапії заповнить втрату необхідних речовин.

Народна медицина припускає вживання наступних продуктів і трав:

  • Рясне пиття. Кількість звичайної води має сягати 1,5-2 л на день. Також необхідний кефір. Запори після хвороби цілком вірогідні, тому потрібно постійно поповнювати організм рідиною. При непереносимості молочних речовин в аптеці можна придбати їх замінники;
  • Чайний гриб. Напій на його основі відмінно втамовує спрагу, а також насичує корисними мікроорганізмами. Настій рекомендується пити хоча б раз на добу;
  • Кимчи – пряна ферментована капуста («по-корейськи»). Приправа повинна бути не надто гострою, адже важливий не стільки смак, скільки процес бродіння під час приготування;
  • Квашена капуста;
  • Сальса – традиційна страва мексиканської кухні. Рекомендується не робити його занадто гострим, щоб не почалася печія;
  • Йогурт – входить в число найсильніших прибіотиків. Стакан йогурту вранці сприятливо подіє на весь організм. Він корисний як дитині, так і дорослому;
  • Сік буряка дозволить підвищити рівень еритроцитів у крові. При вживанні його розводять кип’яченою водою.

Як відновитися після антибіотиків маленькій дитині

Складнощі виникають з реабілітацією новонародженого або немовляти. Медикаментозні препарати в даному випадку призначаються лікарем строго за показаннями. В основному для корекції кишкової мікрофлори і посилення імунітету приділяють більше уваги харчуванню.

Скільки часу в результаті відновлюється організм після антибіотиків, сказати досить складно, адже період реабілітації залежить в першу чергу від вираженості негативних наслідків після терапії.

Після лікування антибіотиками у дитини можуть спостерігатися збої серцевого ритму, порушення зору і слуху, задишка. Як допомогти дитині:

  • Якщо малюк знаходиться на грудному вигодовуванні, то мама повинна вживати більше свіжих фруктів і молочних напоїв, але потрібно стежити, що у дитини не виникли коліки;
  • Для дітей, які перебувають на штучному вигодовуванні потрібно варити овочеві бульйони з моркви, баклажанів, кабачків, а також курячий. Такі страви дозволять швидше відновитися не тільки дитині, але і дорослому;
  • Можна додатково поїти дитину відварами трав (розторопша, ромашка, м’ята та ін.);
  • Лікар може призначити такі препарати, як Біфідіум, Лінекс і аналогічні їм. Вони дозволяють позбутися від дисбактеріозу, якщо такий є.

Що рекомендують лікарі?

Під час того, як організм відновлюється, заборонено вживати спиртні напої, особливо після гормонального збою, викликаного операцією або антибіотиками. Можливо, знадобиться приймати БАДи. Курс, дозування і конкретний препарат підбере лікар.

І наостанок хочеться відзначити, що не можна самостійно вибирати собі препарати з групи антибіотиків. Такі заходи можуть погіршити ситуацію, аж до відмови роботи органів. Тому краще приділити трохи свого часу і відвідати лікаря.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: