date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time15.01.2023

Як випрати хутряний комір або рукава в домашніх умовах

Як випрати хутряний комір або рукава в домашніх умовах

Як правильно очистити хутро у домашніх умовах і при цьому заощадити на хімчистці. Це питання час від час хвилює навіть досвідчених господинь.

Давайте спробуємо розібратися у цьому питанні.

Підготовка перед пранням

Насамперед необхідно відстебнути комір і визначити тип хутряного виробу (зазвичай зазначено на етикетці або на вивороті коміра). Якщо матеріал синтетичний, на зворотному боці видніються переплетення ниток. Вивчіть ярличок з рекомендаціями виробника по пранню одягу й чищенню хутра. Попередньо розпушите комір.

Прання припустиме тільки на делікатному режимі при температурі 30-40 градусів. Не можна терти, вичавлювати й м’яти хутро. Усі рухи повинні бути максимально дбайливими. У жодному разі не використовуйте засоби, що відбілюють, й ті, що містять хлор, інакше комір перетвориться в безформний жмут.

Штучне хутро

1. Комір з довгим ворсом

Освіжити хутряний виріб з довгим ворсом допоможе ручне прання. Для цього наповніть таз водою з температурою до 40 градусів. Розведіть у рідині пральний гель або порошок, а потім замочіть комір на 30 хвилин. Через відведений час акуратно намильте ворсинки й прополощіть у великій кількості прохолодної води.

Дістаньте виріб, не викручуючи розкладете на горизонтальній поверхні, щоб стекла рідина. Після цього акуратно промокніть комір рушником. Для сушіння вибирайте рівне місце, подалі від опалювальних приладів і прямих сонячних променів. Коли комір висохне, розчешіть ворс гребенем із закругленими зубчиками.

2. Комір з коротким ворсом

Якщо в коміра збитий короткий ворс, краще освіжити його в машинці. Попередньо вивчіть ярличок, щоб упевнитися в можливості автоматичного прання. Спершу потрібно замочити виріб у теплому мильному розчині на 15 хвилин. Легенько відіжміть комір руками й покладіть його в машинку. Програму вибирайте щадну. Для прання використовуйте рідкі гелі для вовняних, шовкових і інших делікатних матеріалів.

По закінченню прання злегка відіжміть хутро, попередньо загорнувши його в рушник. Сушити на горизонтальній поверхні, а потім розчесати.

До речі: біле штучне хутро перед пранням можна обробити губкою, змоченою у воді із соком лимона. Така ж хитрість допоможе відбілити матеріал, якщо він пожовк.

Прання натурального хутра

Щоб зберегти природний блиск і м’якість натурального хутра, періть його вручну. Наповніть тазик водою й розведіть у ній гель для очищення делікатних тканин або шампунь. М’якою губкою втріть мильну піну в хутро. Слідом обполощіть виріб у чистій воді. Розмістіть комір на рівній поверхні й залиште до повного висихання. Фінальний етап – розчесати ворс дерев’яним гребенем з рідкими зубчиками.
Народні хитрості для видалення плям з натурального хутра

  • Засалений комір або рукава можна очистити наступним розчином. Змішайте 1 склянку води, 1 ч.л. перекиси водню й 2 краплі нашатирного спирту. Залийте рідину в пульверизатор і розпорошите на проблемні місця. Почекайте, поки виріб повністю висохне. Розчешіть очищені ділянки гребенем.
  • Для норкових виробів використовуйте крохмаль або манку. Присипте ворс на комірі одним із продуктів і легенько втріть. Залиште на 5 хвилин, а потім струсніть і розчешіть хутро.
  • Забруднення на комірі з песця видалить оцет. Достатньо розвести продукт із водою, змочити в ньому губку й обробити плями.
  • Виріб із кролика або каракулю буде як новий, якщо присипати комір нагрітими в духовці висівками.
  • Від жирних плям на хутрі позбавить очищений бензин. Змочіть губку в засобі й акуратно обробіть забруднення. Зітріть залишки чистою ганчірочкою й розчешіть комір.

Важливо! Якщо забруднення серйозне, краще звернутися в хімчистку. З невеликими плямами впораються підручні засоби.

Як прати незнімний хутряний комір

  • Якщо хутро пришите до шкіряної куртки, прати комір припустимо тільки вручну. Робити це потрібно максимально акуратно, щоб не намочити верхній одяг.
  • Пуховик з незнімним хутром можна прати в машинці. Головне – дотримувати рекомендацій виробника по очищенню, вибирати делікатний режим і рідкі гелі. Також закиньте в барабан машинки кілька тенісних м’ячиків для запобігання грудкування пуху.
  • Парку із пришитим коміром можна прати й вручну, і в машинці. Використовуйте рідкий гель, виставляйте програму для синтетичних тканин і температуру до 40 градусів. Віджим і автосушку потрібно відключити. Якщо парка пошита з мембранного матеріалу, припустиме тільки ручне прання з порошком для даної тканини.

Після прання комір необхідно добре висушити. Через залишки вологи хутро може зіпсуватися й почати видавати неприємний аромат. Категорично заборонено сушити вироби на батареях, феном або відпарювати праскою. Припустиме тільки природнє сушіння в затемненому приміщенні.

При дотримуванні всіх тонкощів догляду за хутром, ви зможете підготувати верхній одяг до холодного сезону без послуг хімчистки.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: