date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time7.02.2020

Які документи необхідні для отримання пенсій, повний перелік від ПФУ

Які документи необхідні для отримання пенсій, повний перелік від ПФУ

З 1 квітня 2020 року пенсії в Україні будуть оформлятися для жінок, які досягли 59,5 років. Наступне підвищення пенсійного віку очікується в 2021 році – жінки зможуть піти на відпочинок у 60 років. Також у Пенсійному фонді України уточнили інформацію про те, як можна оформити пенсію в 2020 році і які для цього потрібні документи.

Пенсіонери, фото: tvoemisto.tv
Пенсіонери, фото: tvoemisto.tv

Для того, щоб оформити пенсію за віком, необхідно зібрати такі документи:

  • Довідка з податкової адміністрації про присвоєння ІПН (ідентифікаційного номеру)
  • Трудова книжка або документи про стаж, причому за період роботи з 01.01.2004. Відділ персоніфікованого органу, який призначає пенсію, видає довідку із бази даних.
  • Довідка про заробітну плату за період страхового стажу до 01.07.2000

Для обчислення пенсії може враховуватися також заробітна плата за будь-які 60 календарних днів страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв: якщо пенсіонер виявив таке бажання і довідка про заробітну плату підтверджена первинними документами у період до 1 січня 2016 року, а також якщо страховий стаж після 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців.

Законодавство дозволяє розраховувати пенсію без урахування 60 календарних місяців до 01.07.2000 року, якщо такий варіант буде вигідним для пенсіонера.

Також будуть потрібні:

  • Документи про надання особливого статусу, наприклад, посвідчення “чорнобильця”
  • Документи про місце проживання або реєстрації особи
  • Кольорова фотографія 4 на 6 (2 шт.) – необхідна для оформлення пенсійного посвідчення
  • Копія паспорта

Заяву на виплату пенсії через банківські установи або поштові відділення. Заявник надає довідку про відкриття рахунка в банку або вказує, що бажає отримувати пенсію по пошті. Бланк надається працівниками Пенсійного Фонду України і заповнюється заявником за паспортом безпосередньо у момент подачі документів.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: