date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time29.03.2019

Економимо воду на кухні

Економимо воду на кухні

Найчастіше кухня є улюбленим місцем всієї родини. Смачна їжа і домашні посиденьки … У такій атмосфері зовсім не хочеться думати про комунальні платежі, зокрема про вартість витрачається води. Але, щоб підвищення тарифів не вдарило по вашій кишені, необхідно звернути увагу на споживання води на кухні, тим більше, що тут воно досить істотне. При приготуванні їжі ми постійно споліскуємо руки, миємо фрукти та овочі, посуд і столові прилади. На щастя, є багато простих способів економії води на кухні, якими успішно користуються європейці.

Найбільше води на кухні витрачається на посуд. Тут нам варто перейняти досвід західних жителів – використовувати посудомийну машину або подвійну раковину. В одному відсіку посуд можна замочувати з миючим засобом, а в іншому – споліскувати. Так ви заощадите близько 50-60 літрів води в день. Не викидайте харчові відходи в раковину. Для їх видалення потрібно багато води і збільшується навантаження на каналізацію. Краще використовувати для збору відходів спеціальне відро.

Посудомийну машину необхідно використовувати лише при повному завантаженні, немає необхідності її ганяти після кожного прийому їжі.

Важливий крок для економії води на кухні – вибір змішувача. Краще віддати перевагу ричаговим змішувачам. Ця конструкція набагато швидше змішує воду, а значить, менше йде води «даремно», коли ви підбираєте оптимальну температуру води. Також на кран можна поставити невелику душову насадку, щоб вода краще розподілялася по поверхні предмета, який ви зібралися вимити. І, звичайно ж, закривайте крани щільно після чергового використання.

Якщо потрібно помити овочі, то наповніть для цього раковину або іншу ємність. Економія в такому випадку складе до 10 літрів води на добу. Таким же чином мийте і фрукти.

Воду, що залишилася після миття фруктів і овочів, можна використовувати для поливу кімнатних рослин.

Зверніть увагу на розморожування продуктів. Напевно, будь-якого європейця вхопив би удар, якби він побачив, як ми розморожуємо курочку під струменем води. До речі, гаряча вода дорожче, ніж холодна, і необхідно пам’ятати про це, витрачаючи її. Так що заморожені продукти слід розморожувати на верхній полиці холодильника, до того ж так ви краще збережете їх смакові якості. Якщо ж хочеться використовувати воду, то налийте воду в ємність і залиште на деякий час в ній заморожені продукти.

Багато для того щоб попити холодної або теплої води, спочатку спускають з крана в нікуди кілька літрів. Але ж можна просто тримати пляшку води в холодильнику або використовувати воду з глечика.

Звичайно, спочатку буде складно звикнути до нововведень. Але ж можна хоча б спробувати. Через час ви зможете переконатися в тому, що економія води – це не просто пусті розмови, а реальна допомога вашому гаманцю. Скоротивши такими нехитрими способами витрата води, ви з приємним подивом побачите, що в сімейному бюджеті з’явилися вільні кошти.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: