date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time31.01.2023

Головні помилки, яких потрібно уникати в тренажерному залі

Головні помилки, яких потрібно уникати в тренажерному залі

Робота в тренажерному залі – це можливість отримання травм. Тому краще не допускати елементарних помилок, через які ви ризикуєте опинитися на лікарняному ліжку. Як уникнути неприємностей, заснованих на міфах, читайте в нашій добірці.

Я все можу зробити сам

Так, це можливо, але лише в тому випадку, якщо ви володієте необхідними знаннями або освітою. В іншому випадку ви ризикуєте проробити величезний обсяг роботи без видимого результату. Для того, щоб ваш піт на тренуваннях проливався не даремно, потрібні, як мінімум, два порадника – тренер і дієтолог. Тренер підкаже, які робити вправи, які приймати навантаження, в цілому – побудує вам програму тренувань. А дієтолог напише вам меню і вибудує раціон харчування, який необхідний саме для ваших цілей.

Робота на всіх тренажерах поспіль

Пам’ятайте, що тренажери призначені для опрацювання окремих груп м’язів, тому не варто кидатися на всі вільні поспіль. Кількість бездумної роботи абсолютно не означає якість. Найкраще – порадитися з тренером і підібрати потрібну вам систему вправ і навантаження. Особливо це стосується суперсетів – кількох тренажерів поспіль без перерв.

Базові вправи не потрібні

Багато початківців відразу ж кидаються на тренажери, нехтуючи базовими вправами. Тренажер для рук або ніг – це прекрасно, але він не зробить вас Аполлоном або Афродітою за тиждень. Краще починати з енерговитратних вправ – присідань, станової тяги, жиму і роботи під власною вагою типу берізок, скручувань і планок. Це досить прості, але дуже ефективні дії для жиро-спалювання.

Необхідна робота з максимальною вагою

Більше – часто не означає краще. Робота на межі своїх можливостей абсолютно не означає ефективність. Набагато краще зробити 12-15 повторень з вагою, приміром, в 40 кг, ніж два рази рвонути 100. Звичайно, якщо ваша мета – стати чемпіоном світу з важкої атлетики, то я не правий. До того ж порушення техніки вправ при роботі з великою вагою призводить до ушкоджень суглобів і зв’язок.

Швидкий біг – це панацея

Дуже поширена помилка – що швидкий біг вирішує проблеми з вагою. Від короткочасного, але швидкого бігу немає абсолютно ніякого толку. Десять хвилин, нехай і з повною викладкою, марні. Процес жиро-спалювання в організмі “запускається” після приблизно півгодинної безперервної аеробної роботи, причому з пульсом не менше 125 ударів на хвилину. Пам’ятайте, що у кожної людини своя пульсовая зона, яка залежить, в тому числі, і від віку.

Потрібно тренувати окремі групи м’язів

Найчастіше, особливо представниці прекрасної статі, зосереджуються на якійсь окремій області – талії або “п’ятій точці”. При цьому абсолютно ігнорують, наприклад, плечі. Жінкам важко домогтися диспропорції, але чоловіки з розгойданими плечима і “ніякими” ногами – не рідкість в тренажерному залі. Тому навіть якщо ви – дівчина, не нехтуйте нібито “чоловічими” вправами – роботою зі штангою і гантелями. Гармонійно натреноване тіло – це прекрасно.

Можна скинути вагу локально

Якщо ви ставите собі за мету просто схуднути, пам’ятайте – худне все тіло, а не окремі ділянки. Не можна отримати плоский живіт, просто хитаючи прес. Для скидання ваги набагато ефективніше базові жиро-спалюючі вправи, про які ми вже говорили. І головне для того ж преса – збалансоване харчування. Як би важко ви не працювали в залі, якщо їсти на ніч картоплю з м’ясом і хлібом, нічого не вийде.

Тренуватися необхідно в будь-якому стані

Якщо ви захворіли або погано себе почуваєте, не варто проявляти чудеса героїзму – просто відкладіть тренування. Ви не просто доб’єте організм навантаженням, але і піддаєтесь ризику отримати травму. До того ж, нерідко такий стан, особливо на початку тренувального процесу, може бути спровоковано зневодненням і недостатнім харчуванням.

Думаю, ці прості поради допоможуть вам досягти цілей, заради яких ви ходите в спортивний зал. Комусь потрібно схуднути, комусь набрати м’язову масу, але ці правила універсальні.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: