date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time11.12.2019

Як і чим утеплити вікна

Як і чим утеплити вікна

Як утеплити вікна: способи, матеріали та практичні поради

В умовах зростання тарифів на електропостачання та опалення, потреба у збереженні тепла в домі стає все актуальнішою. З приходом дощового сезону і морозів, кожен починає задумуватися над способами зекономити, не жертвуючи затишком у домі та здоров’ям його мешканців. Запитання, як утеплити вікна взимку, стає найбільш обговорюваним. Якщо ви щойно закінчили ремонт та встановили новісінькі склопакети, холод вам не страшний. Якщо ж у вас старенькі дерев’яні рами і багаторічне скло, яке давно вкрилося мікротріщинами, вам уже варто починати діяти.

Підготовка до утеплення вікон:

  • Піднесіть до рами біля стіни свічку або запалений сірник.  Коли в домі «гуляє вітер», полум’я буде мерехтіти. Так ви зрозумієте, де проблемні місця.
  • Піднесіть долоню під підвіконня. Ви відчуваєте прохолоду на шкірі? Отже, дме з-під підвіконня.
  • У вас пластикові вікна? Про втрату тепла буде свідчити конденсат на внутрішній стороні шиби.

У випадку, коли склопластик щойно встановлений, а конденсат уже є, краще звернутися до фірми, яка проводила монтаж, або до виробника. Якщо причиною втечі температури є щілини чи тріщини на шибах – потрібно обрати один із способів, як утеплити вікна своїми руками.

Утеплити пластикові вікна в домашніх умовах легко і доступно

Вважається, що склопакети гарантують герметичність та не пропускають у помешкання холод. Проте це не зовсім так. Якщо ви живете у районі, де постійно дмуть сильні вітри, або ж при встановленні склопакета були помилки, вони теж можуть бути причиною втрати температури в домі. Ще однією причиною негерметичності є зношення ущільнювача або штапика, а також слабо притиснуті стулки.  Усі ці нюанси можна виправити, якщо вчасно звернути на них увагу. Тому пам’ятайте, що пластикові вікна утеплення теж потребують.

Існує кілька найпопулярніших способів, як утеплити пластикове вікно:

  1. Купити термозберігаючу плівку. Її конструкція дозволяє пропускати до помешкання світло, і при цьому не випускає тепла. Якщо ви плануєте виконати таку роботу самостійно, запам’ятайте: клеїти термоплівку слід металізованим покриттям до скла. Важливо наклеїти її так, щоб краї щільно прилягли без бульбашок. Усі інші зморшки можна вирівняти, направивши на скло тепле повітря від звичайного фена. Плівка на вікна для утеплення розрівняється самостійно.
  2. Пропускати тепло може підвіконня. В такому випадку щілини потрібно заблокувати силіконом або іншим герметиком, який можна використовуватися під час зовнішніх робіт.
  3. Якщо причина у негерметичному приляганні стулок, їх можна щільніше притиснути за допомогою шестигранного ключа чи викрутки.
  4. При зношенні ущільнювача єдиним виходом із ситуації буде його заміна. Для цього доведеться зняти стару гуму, почистити поверхню від сміття і закласти в пази новий ущільнювач.

Аби не мерзнути взимку, рекомендуємо стежити і доглядати за своїми шибами впродовж усього року. Змащуйте ущільнюючі прокладки силіконовими мастилами та підтримуйте чистоту.

Чим утеплити старі вікна із дерева

Якщо запитання, як утеплити металопластикові вікна, вважається відносно новим, то про щілини у дерев’яних рамах ми чули ще із дитинства. Саме тому сьогодні існує безліч способів зберегти тепло в домі, якщо старі шиби уже не справляються зі своїми функціями без допомоги.

Перше і найважливіше запитання, на яке потрібно знайти відповідь: де осередок проблеми? Знайдіть щілини, які охолоджують приміщення. І тільки після цього обирайте найкращий спосіб для їх блокування.

  1. Найпопулярніший утеплювач на вікна – поролон. Є два варіанти. Перший – нарізати поролонові смуги самостійно. Тоді після закладання їх у пази потрібно буде заклеїти все малярним скетчем. Другий варіант – купити готові поролонові смужки с самоклеючою плівкою. У цьому випадку ви теж можете скористатися по закінченні роботи малярним скетчем – це підсилить ефект. Також у продажу є самоклеючі гумові ущільнювачі.
  2. Прибрати щілини можна багатьма підручними матеріалами. Серед них – шматки тканини, старі газети, розмочений туалетний папір, грубий шнур, вата. А тому вибір, чим краще утеплити вікна, залежить від рівня достатку та суми, яку ви готові витратити на такі роботи.
  3. Хороший спосіб перекрити холоду доступ до помешкання – використати монтажну піну. Після закладання її у дірки, залишки потрібно відрізати, а відкоси – підмалювати.
  4. Щілини між шибою та рамою можна прибрати за допомогою прозорого герметика.
  5. Дуже дієвий і ефективний спосіб для блокування дірок – використання парафіну. Потрібно розтопити його на водяній бані та заповнити отриманою рідиною шприц. А далі – справа майстерності. Вприскуйте парафін у щілини – і вони більше не випускатимуть із будинку тепла.

Обравши найкращий варіант, як утеплити вікна в квартирі,  ви зможете зберегти вдома найкомфортніший мікроклімат та зекономити кошти.

Як правильно утеплити вікна на зиму: підготовка та важливі нюанси

Усе починається із правильної підготовки. Не рекомендується просто купити будь-який утеплювач і одразу заклеїти ним дірки. З часом він просто відлетить, або ж буде пропускати холод так само, як і старі шиби. Саме тому перед безпосереднім заклеюванням, потрібно обов’язково помити скло і прибрати усе сміття. Почекайте, доки вікно повністю висохне. Підготуйте усі інструменти і матеріали. Проводячи роботи із збереження тепла, враховуйте наступні нюанси:

  1. Перш ніж шукати, як утеплити пластикові вікна, упевніться, що на них уже не діє гарантія від виробника. Можливо, у вас є шанс виправити усі проблеми безпосередньо із компанією, яка доставляла та монтувала вам склопакети.
  2. Усі роботи проводьте строго згори донизу. Будьте обережні та не спирайтеся на скло чи хиткі рами.
  3. Якщо ви вирішили скористатися підручними матеріалами, такими як мокра газета чи мокрий туалетний папір, не заклеюйте ущільнення скотчем одразу. Дочекайтеся висихання.
  4. Обравши для роботи герметик, не намагайтеся діяти по принципу «більше-краще». Тут якраз працює протилежне правило.

Незалежно від того, чи бажаєте ви утеплити пластикові вікна, чи намагаєтесь покращити теплоізоляцію дерев’яних конструкцій, усі кроки потрібно робити акуратно та без поспіху. Краще витратити більше часу, але досягнути довготривалого результату. Не рекомендуємо використовувати в якості утеплювального матеріалу пластилін. З приходом весни вам доведеться дуже довго його відмивати. Краще постійно підтримувати шиби у чистоті, що дозволить вберегти їх від зношування. Тоді ви зможете втримати у домі близько 20% тепла. А це чимала економія.

Насамкінець, варто зазначити, що завжди можна скористатися допомогою майстрів та професіоналів своєї справи. Якщо ви не знаєте, як і чим утеплити вікна, проконсультуйтесь у компаній, які знаються на сучасних технологіях найкраще. Неабиякою популярністю сьогодні користується шведська технологія, яка пропонує комплексне усунення проблеми із частковим ремонтом конструкцій. Фахівці підкажуть вам найдієвіші способи та допоможуть захистити домівку від зимових холодів.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: