date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time11.05.2021

Поліція скасовує “листи щастя” водіям

Поліція скасовує “листи щастя” водіям

Їх замінять електронні повідомлення. Якщо ж водій не заплатить штраф протягом 10 пільгових днів, паперовий лист він все-таки отримає.

 Водіям, які оплачуватимуть штрафи протягом 10 пільгових днів, не надсилатимуть постанови про штрафи, так звані “листи щастя”. Як працюватиме нова система, розповів перший заступник начальника Патрульної поліції Олексій Білошицький в ефірі Україна 24.

Він відзначив, що нововведення допоможе заощадити державні кошти, які витрачають на розсилання паперових повідомлень. Зараз систему переведуть в електронний формат.

“Мова йде про встановлення спеціальних додатків і використання електронних засобів для того, щоб швидше дізнатися про своє правопорушення. Зараз таких можливостей багато: це і електронний кабінет водія, і чат-бот МВС, створений спеціально для цього, і спеціальні додатки, які дозволяють водієві дізнатися про виписані штрафи й оплатити їх”, – сказав Білошицький.

Він підкреслив, що 90% водіїв платять якраз під час використання таких додатків, власне, щодо таких людей і планується це нововведення.

У разі якщо водій не користується додатком або іншими електронними засобами, то йому, як і раніше, надходитимуть паперові повідомлення.

“Я хочу відзначити, що вже прийнятий законопроект №5058 для того, щоб це вже стало можливо нормативно. Тобто якщо людина дізналася про свій штраф і оплатила його, то немає необхідності надсилати лист. Якщо людина захоче і подасть спеціальну заяву, щоб їй надсилали лист, то його буде відправлено. Якщо людина не заплатить штраф протягом 10 пільгових днів, то лист буде відправлятися, тут працюватиме загальне правило”, – сказав він.

Білошицький підкреслив, що таким чином права водіїв не обмежуються і не скорочуються.

Нагадаємо, в березні в Україні ввели нові штрафи за порушення ПДР. Нетверезе водіння водіям тепер коштуватиме 17 тисяч і заборону сідати за кермо протягом року. За повторний проступок штраф подвоїться, а заборона на водіння діятиме три роки. Пізніше стало відомо, що першого водія-порушника “покарали” на 20,4 тисячі гривень

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: