date_range

Дата  Время

Працюймо разом, щоб підтримати країну

access_time4.04.2019

Як вибрати вино в магазині

Як вибрати вино в магазині

Поради професійних сомельє зазвичай складні, розлогі і стосуються в основному дорогого вина. Однак рідко говорять про те, за якими ознаками вибирати хороший напій в звичайному магазині звичайної доступності.

1. Правильна країна-виробник

Виноград – культура тепло-і світлолюбна, тому чим південніше буде країна виробник, тим краще. Не бійтеся брати вина з Іспанії, Чилі, Аргентини і ПАР. А з італійськими і французькими, навпаки, можна помилитися. Всупереч загальноприйнятій думці, що європейське вино саме хороше, насправді, його смак сильно залежить від року врожаю. Якщо сезон був дощовий, то виноград може бути кислим. Часто експерти при аналізі вина вказують його рік – і це не випадково.

Також варто уникати напоїв, зроблених на пост-радянському просторі: в Росії, Молдавії, Україні чи Грузії. Часто замість вина споживачеві підсовують розведений порошок. Виноградники ростуть багато років, за ними потрібен ретельний догляд, а після розвалу СРСР небагато господарств продовжували приділяти цьому належну увагу. Зараз на цих територіях мало хороших виробництв і у них занадто малі обсяги поставок, щоб заповнити ринок.

2. Читайте написи на пляшці

Вино, бутильоване за кордоном, по своїй якості часто краще того, що ввозиться до нас бочками і розливається тут, так як іноді недобросовісні підприємці при розливі додають щось в кінцевий продукт, що може істотно знизити смакові якості напою. Перевірте, щоб на пляшці написи були зроблені на мові країни виробника, а наша етикетка, обов’язкова за законом, була наклеєна поверх них.

3. Сухе вино

В солодких сортах можуть бути присутніми шкідливі добавки і цукор, якими часто хочуть виправити смак зіпсованої сировини. Якщо бюджет обмежений, то краще вибирати сухі або, на крайній випадок, напівсухі вина.

4. Червоне вино

На смак і колір товаришів немає, але якщо неважливо, яке вино вибирати, то купуйте червоне. Білі сорти делікатніші у виробництві та їх смак легше зіпсувати. Хороші білі вина зазвичай коштують дорожче, так що при обмеженому бюджеті віддавайте перевагу червоному.

5. Правильна пляшка

Уникайте красивих, “фантазійних” пляшок. Частіше за все, увага до різних прикрашань говорить про те, що виробник більше орієнтований на зовнішню привабливість, ніж на внутрішній зміст.  

А ось вибирати вино з коркової кришкою зовсім не обов’язково. Останнім часом багато виробників замінили пробку кришкою, що відкручується, враховуючи, що не у всіх стражденних є з собою штопор.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: